Forum

Powrót umowa a poprawienie omyłki rachunkowej

R.

Renata .....

14

W umowie nie wpisano kwoty za usługę wynikającej z poprawionego formularza cenowego w postępowaniu na podstawie omyłki rachunkowej. Różnice są groszowe.
Umowa dotyczy sprzątania. Na wartość usługi miesięcznej składają się pozycje takie jak: mycie okien, sprzątanie wewnątrz, na zewnątrz, pranie wykładzin. W formularzach ofertowych było kilka tabel. w tabelach trzeba było przemnożyć metry razy robocizna i materiał. Kwoty które wychodziły to z groszami po przecinku.Teraz jak mamy do tej umowy co i rusz aneks to nie zgadzają się wartości z umowy. To są różnice groszowe ale księgowość nie chce nam przyjąć takich faktur za niezgodne z umową, aneksem. Jak wybrnąć z takiej sytuacji? Nie mam wpływu jak liczy wykonawcy program do fakturowania. Na kalkulatorze wychodzą inne sumy, a jeszcze inaczej w excelu. Czy to jest duże przewinienie jeżeli chodzi o dyscyplinę finansów publicznych?
W umowie nie wpisano kwoty za usługę wynikającej z poprawionego formularza cenowego w postępowaniu na podstawie omyłki rachunkowej. Różnice są groszowe. Umowa dotyczy sprzątania. Na wartość usługi miesięcznej składają się pozycje takie jak: mycie okien, sprzątanie wewnątrz, na zewnątrz, pranie wykładzin. W formularzach ofertowych było kilka tabel. w tabelach trzeba było przemnożyć metry razy robocizna i materiał. Kwoty które wychodziły to z groszami po przecinku.Teraz jak mamy do tej umowy co i rusz aneks to nie zgadzają się wartości z umowy. To są różnice groszowe ale księgowość nie chce nam przyjąć takich faktur za niezgodne z umową, aneksem. Jak wybrnąć z takiej sytuacji? Nie mam wpływu jak liczy wykonawcy program do fakturowania. Na kalkulatorze wychodzą inne sumy, a jeszcze inaczej w excelu. Czy to jest duże przewinienie jeżeli chodzi o dyscyplinę finansów publicznych?
0
2023-03-13 11:13 0

K.

Katarzyna .....

88

Nie wiem jak dyscyplina finansów, ale warto na przyszłość robić ryczał za sprzątanie (np. miesięczny) plus ewentualne koszty, które się pojawiają sporadycznie - np. raz w roku czy raz na pół roku (mycie okien czy polerowanie podłóg).
Nie wiem jak dyscyplina finansów, ale warto na przyszłość robić ryczał za sprzątanie (np. miesięczny) plus ewentualne koszty, które się pojawiają sporadycznie - np. raz w roku czy raz na pół roku (mycie okien czy polerowanie podłóg).
0
2023-03-13 11:19 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy