Forum

Powrót Pełnomocnictwo

M.

Monika .....

28

Postępowanie w trybie podstawowym bez negocjacji. Dofinansowanie unijne. Oferta została podpisana przez pełnomocnika. Dołączono pełnomocnictwo (skan z oryginału który jest w papierze) . W treści jest, że prezes zarządu udziela pełnomocnictwa osobie X do występowania przed władzami państwowymi, urzędami, organami administracji publicznej, sądami, podmiotami gospodarczymi, osobami fizycznymi, a także do składania oświadczeń we wszystkich sprawach dotyczących spółki, w tym do podpisywania i zmian umów związanych z działalnością spółki, z zastrzeżeniem że pełnomocnik umocowany jest do zaciągania zobowiązań do kwoty 200 00 zł. Pełnomocnictwo jest z datą 22.02.2023 r. i znajdują się na nim 3 podpisy elektroniczne tj. mocodawcy z dnia 26.02.2023 oraz dwa pełnomocnika jedno z dnia 27.02.2023 r. i drugi z 08.03.2023 r. W związku z tym mam wątpliwości:
1) czy można uznać treść pełnomocnictwa za wystarczającą zawierające takie ogólne zapisy tj. uznać że takie pełnomocnictwo jest OK i pełnomocnik został umocowany do podpisania dokumentów w tym do oferty i oświadczenia z art. 125/
2) czy uznać że skan pełnomocnictwa został poświadczony za zgodność z oryginałem przez mocodawcę? Jak dla mnie wygląda to tak że mocodawca i pełnomocnik podpisali elektronicznie z datą lutową tak jak zostało wystawione pełnomocnictwo natomiast dodatkowy jeszcze jeden podpis elektroniczny pełnomocnika z datą marcową miał na celu potwierdzenie za zgodność z oryginałem nie wiem czy czepiać się czy zostawić to .
Postępowanie w trybie podstawowym bez negocjacji. Dofinansowanie unijne. Oferta została podpisana przez pełnomocnika. Dołączono pełnomocnictwo (skan z oryginału który jest w papierze) . W treści jest, że prezes zarządu udziela pełnomocnictwa osobie X do występowania przed władzami państwowymi, urzędami, organami administracji publicznej, sądami, podmiotami gospodarczymi, osobami fizycznymi, a także do składania oświadczeń we wszystkich sprawach dotyczących spółki, w tym do podpisywania i zmian umów związanych z działalnością spółki, z zastrzeżeniem że pełnomocnik umocowany jest do zaciągania zobowiązań do kwoty 200 00 zł. Pełnomocnictwo jest z datą 22.02.2023 r. i znajdują się na nim 3 podpisy elektroniczne tj. mocodawcy z dnia 26.02.2023 oraz dwa pełnomocnika jedno z dnia 27.02.2023 r. i drugi z 08.03.2023 r. W związku z tym mam wątpliwości: 1) czy można uznać treść pełnomocnictwa za wystarczającą zawierające takie ogólne zapisy tj. uznać że takie pełnomocnictwo jest OK i pełnomocnik został umocowany do podpisania dokumentów w tym do oferty i oświadczenia z art. 125/ 2) czy uznać że skan pełnomocnictwa został poświadczony za zgodność z oryginałem przez mocodawcę? Jak dla mnie wygląda to tak że mocodawca i pełnomocnik podpisali elektronicznie z datą lutową tak jak zostało wystawione pełnomocnictwo natomiast dodatkowy jeszcze jeden podpis elektroniczny pełnomocnika z datą marcową miał na celu potwierdzenie za zgodność z oryginałem nie wiem czy czepiać się czy zostawić to .
0
2023-03-15 12:53 0

K.

Katarzyna .....

88

Punkt 2) - pełnomocnictwo jest okey. Skoro mocodawca podpisał - to wystarczy, a że są dwa dodatkowe, to nie ma znaczenia, jeśli jego podpis właściwie się weryfikuje.
Co do pkt 1) - są różne opinie - ja bym przyjęła - może składać oświadczenia, może reprezentować przed organami publicznymi, może zawierać umowy (czyli zaciągać zobowiązania). Niektórzy żądają pełnomocnictw szczegółowych - i chcą, żeby było wpisane, że typowo do zamówień publicznych. Jak dla mnie to jest nadmiarowe. ;)
Punkt 2) - pełnomocnictwo jest okey. Skoro mocodawca podpisał - to wystarczy, a że są dwa dodatkowe, to nie ma znaczenia, jeśli jego podpis właściwie się weryfikuje. Co do pkt 1) - są różne opinie - ja bym przyjęła - może składać oświadczenia, może reprezentować przed organami publicznymi, może zawierać umowy (czyli zaciągać zobowiązania). Niektórzy żądają pełnomocnictw szczegółowych - i chcą, żeby było wpisane, że typowo do zamówień publicznych. Jak dla mnie to jest nadmiarowe. ;)
0
2023-03-15 13:10 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy