Forum

Powrót Wykonawcy wspólnie ubiegajacy się o zmaówienie

A.

Anna .....

32

Witam,
Wiem, że wątek się pojawiał., ale ja dalej mam dylemat: Czy można łączyć doświadczenie w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie? Czy zamawiający ma swobodne w zakresie konstruowania tego warunku? Czy może zastrzec w SWZ, że w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, warunek dot. doświadczenia musi spełniać samodzielnie każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, czy taki zapis jest raczej niedopuszczalny.
Będę wdzięczna za podpowiedź.
Witam, Wiem, że wątek się pojawiał., ale ja dalej mam dylemat: Czy można łączyć doświadczenie w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie? Czy zamawiający ma swobodne w zakresie konstruowania tego warunku? Czy może zastrzec w SWZ, że w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, warunek dot. doświadczenia musi spełniać samodzielnie każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, czy taki zapis jest raczej niedopuszczalny. Będę wdzięczna za podpowiedź.
0
2023-03-16 11:59 0

K.

Katarzyna .....

88

Warunek dotyczący doświadczenia musi spełnić ten, który będzie wykonywał zamówienie, a nie każdy - będzie to wynikać z oświadczenia z art. 117. Tam też jest napisane, kto musi spełnić. Nie można sumować doświadczenia 1 do 1, chyba, że się to opisze w SWZ - ale musi to być obiektywnie uzasadnione, a nie ot tak.
Warunek dotyczący doświadczenia musi spełnić ten, który będzie wykonywał zamówienie, a nie każdy - będzie to wynikać z oświadczenia z art. 117. Tam też jest napisane, kto musi spełnić. Nie można sumować doświadczenia 1 do 1, chyba, że się to opisze w SWZ - ale musi to być obiektywnie uzasadnione, a nie ot tak.
0
2023-03-16 12:14 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy