Forum

Powrót Jak szacować bez planu

K.

Katarzyna .....

88

Zgodnie z ustawą moja spółka nie musi robić rocznego planu zamówień i stosować ustawy poniżej progów unijnych. Kierownictwo nie widzi sensu, żeby robić sobie "plan zamówień" choćby w tabelce w excelu na podstawie planu finansowego/budżetu, bo trzeba by było zaangażować każdy dział, żeby podał co chce kupić, co mają w planie projektu. Jak w takim razie szacować zakupy, które do nas wpadają? Mój kierownik robi to "na oko"w zależności coś już było, czy przekroczyło 130 tysięcy, czy to projekt. Tylko, że wcześniej był sam, a teraz jesteśmy w 2 osoby i boję się podejmować decyzje "na oko", bo mogę nie wiedzieć, że na coś wydał zgodę i ktoś zrobił już jakieś zapytanie za kilkadziesiąt tysięcy.
Robilibyście mimo wszystko jakiś wewnętrzny plan bez publikacji? Może ktoś też nie musi robić planów i jak to działa u Was?
Zgodnie z ustawą moja spółka nie musi robić rocznego planu zamówień i stosować ustawy poniżej progów unijnych. Kierownictwo nie widzi sensu, żeby robić sobie "plan zamówień" choćby w tabelce w excelu na podstawie planu finansowego/budżetu, bo trzeba by było zaangażować każdy dział, żeby podał co chce kupić, co mają w planie projektu. Jak w takim razie szacować zakupy, które do nas wpadają? Mój kierownik robi to "na oko"w zależności coś już było, czy przekroczyło 130 tysięcy, czy to projekt. Tylko, że wcześniej był sam, a teraz jesteśmy w 2 osoby i boję się podejmować decyzje "na oko", bo mogę nie wiedzieć, że na coś wydał zgodę i ktoś zrobił już jakieś zapytanie za kilkadziesiąt tysięcy. Robilibyście mimo wszystko jakiś wewnętrzny plan bez publikacji? Może ktoś też nie musi robić planów i jak to działa u Was?
0
2023-03-17 09:02 0

M.

Marzena .....

Fachowiec 163

Jestem zadania, że plan zamówień bardzo ułatwia pracę. Może prowadzicie jakiś rejestr zakupów poniżej 130 tysięcy i chociażby na bazie zeszłorocznego można zorientować się jak to wyglądało dotychczas. Taka ocena na oko jest bardzo ryzykowna, bo może faktycznie dojść do nieuprawnionego podziału zamówienia na części.
Jestem zadania, że plan zamówień bardzo ułatwia pracę. Może prowadzicie jakiś rejestr zakupów poniżej 130 tysięcy i chociażby na bazie zeszłorocznego można zorientować się jak to wyglądało dotychczas. Taka ocena na oko jest bardzo ryzykowna, bo może faktycznie dojść do nieuprawnionego podziału zamówienia na części.
0
2023-03-17 09:59 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy