Forum

Powrót oferta pomyłkowo złożona do innego zamawiającego

D.

Danuta .....

3

Witam,
Podczas otwarcia ofert okazało się, że jedna ze złożonych ofert, dotyczy zupełnie innego postępowania. Tytuł postępowania był zupełnie inny, formularz ofertowy , na którym złozono ofertę był zupełnie inny, oferta skierowana była do innego zamawiającego. Dodatkowo w ofercie pomyłkowej wpisano trzy kwoty, bo tamto zamówienie było z podziałem na części, a nasze nie miało takiego podziału. Ewidentnie wiadomo, że dokumenty te wpłynęły do nas przez pomyłkę. Jednak jakimś cudem platforma e-zamówienia pozwoliła na złożenie i zaszyfrowanie blędnej oferty, a następnie jej odszyfrowanie i otwarcie. Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Co w tej sytuacji zrobić z błędnie złożoną ofertą? Czy w ogóle upubliczniać dane wykonawcy i kwoty zaoferowane. Nasz radca prawny twierdzi, że nie upubliczniamy i nie badamy tej oferty, bo nie ma ona charakteru oferty, gdyż została skierowana do innego zamawiającego oraz nie dotyczy naszego postępowania. Podzielcie się proszę uwagami.
Witam, Podczas otwarcia ofert okazało się, że jedna ze złożonych ofert, dotyczy zupełnie innego postępowania. Tytuł postępowania był zupełnie inny, formularz ofertowy , na którym złozono ofertę był zupełnie inny, oferta skierowana była do innego zamawiającego. Dodatkowo w ofercie pomyłkowej wpisano trzy kwoty, bo tamto zamówienie było z podziałem na części, a nasze nie miało takiego podziału. Ewidentnie wiadomo, że dokumenty te wpłynęły do nas przez pomyłkę. Jednak jakimś cudem platforma e-zamówienia pozwoliła na złożenie i zaszyfrowanie blędnej oferty, a następnie jej odszyfrowanie i otwarcie. Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Co w tej sytuacji zrobić z błędnie złożoną ofertą? Czy w ogóle upubliczniać dane wykonawcy i kwoty zaoferowane. Nasz radca prawny twierdzi, że nie upubliczniamy i nie badamy tej oferty, bo nie ma ona charakteru oferty, gdyż została skierowana do innego zamawiającego oraz nie dotyczy naszego postępowania. Podzielcie się proszę uwagami.
0
2023-03-20 13:17 0

D.

Dominika .....

31

Nie prowadzę postępowania na e-zamówieniach, tylko na platformie Open Nexus, ale w ubiegłym tygodniu miałam taką sytuację. W informacji z otwarcia ofert nie ujęłam tej oferty, tzn. nie podałam kwoty zaoferowanej przez Wykonawcę.
Ale na samym końcu informacji dopisałam, że Zamawiający informuje, że w niniejszym postępowaniu została także złożona oferta Wykonawcy: XYZ. Jednak Zamawiający, po jej odszyfrowaniu stwierdził, że nie dotyczy ona niniejszego postępowania, w związku z powyższym nie wykazuje się jej w zestawieniu ofert.
Nie prowadzę postępowania na e-zamówieniach, tylko na platformie Open Nexus, ale w ubiegłym tygodniu miałam taką sytuację. W informacji z otwarcia ofert nie ujęłam tej oferty, tzn. nie podałam kwoty zaoferowanej przez Wykonawcę. Ale na samym końcu informacji dopisałam, że Zamawiający informuje, że w niniejszym postępowaniu została także złożona oferta Wykonawcy: XYZ. Jednak Zamawiający, po jej odszyfrowaniu stwierdził, że nie dotyczy ona niniejszego postępowania, w związku z powyższym nie wykazuje się jej w zestawieniu ofert.
0
2023-03-20 13:20 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy