Forum

Powrót Dopuszczenie podwykonawstwa w całości?

J.

Joanna .....

58

Wykonawca zwrócił się z zapytaniem, czy Zamawiający dopuszcza podwykonawstwa w obszarze całości przedmiotowego postępowania (usługa utrzymania czystości w obiekcie).
My w SWZ wpisaliśmy, że nie zastrzegamy obowiązku osobistego wykonania kluczowych zadań na podstawie art. 60 i art. 121, przywołaliśmy przepisy Działu VII Rozdział 5 dot. podwykonawstwa i dodatkowo zaznaczyliśmy, że wymagamy, aby w przypadku powierzenia części zamówienia Podwykonawcom, Wykonawca wskazał w ofercie części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom oraz podał, o ile są już znane nazwy (firmy) tych Podwykonawców.
Czy moge dopuścić podwykonawstwo w całości?! Pierwszy raz się z tym spotykam i wcale nie jestem skłonna to zrobić? Jak mogę to uzasadnić? Są na to jakieś paragrafy ;) ?
Wykonawca zwrócił się z zapytaniem, czy Zamawiający dopuszcza podwykonawstwa w obszarze całości przedmiotowego postępowania (usługa utrzymania czystości w obiekcie). My w SWZ wpisaliśmy, że nie zastrzegamy obowiązku osobistego wykonania kluczowych zadań na podstawie art. 60 i art. 121, przywołaliśmy przepisy Działu VII Rozdział 5 dot. podwykonawstwa i dodatkowo zaznaczyliśmy, że wymagamy, aby w przypadku powierzenia części zamówienia Podwykonawcom, Wykonawca wskazał w ofercie części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom oraz podał, o ile są już znane nazwy (firmy) tych Podwykonawców. Czy moge dopuścić podwykonawstwo w całości?! Pierwszy raz się z tym spotykam i wcale nie jestem skłonna to zrobić? Jak mogę to uzasadnić? Są na to jakieś paragrafy ;) ?
0
2023-03-22 14:57 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Nie można całości powierzyć podwykonawcy. Art. 462.1 "Wykonawca może powierzyć wykonanie CZĘŚCI (...)"
Nie można całości powierzyć podwykonawcy. Art. 462.1 "Wykonawca może powierzyć wykonanie CZĘŚCI (...)"
0
2023-03-22 15:00 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy