Forum

Powrót Dokumenty do oferty

K.

Katarzyna .....

28

Zamawiający, w postępowaniu prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji żąda aby Wykonawcy wraz z ofertą złożyli oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP oraz wymagane podmiotowe środki dowodowe tj.:
- pśd na potwierdzenie spełnienia warunku udziału w postępowaniu tj. polis pc + dowód opłacenia składki,
-pśd potwierdzające brak podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu tj.: zaświadczenie ZUS, zaświadczenie US, KRS, KRK.

W związku, iż od czasu obowiązywania nowego prawa zamówień publicznych, pierwszy raz spotykam się z takim wymogiem żądania pśd wraz z ofertą,
mam pytanie czy Zamawiający postępuje właściwie? Jjeżeli tak to na jakiej podstawie prawnej, bo nic w SWZ nie ma na ten temat?
Zamawiający, w postępowaniu prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji żąda aby Wykonawcy wraz z ofertą złożyli oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP oraz wymagane podmiotowe środki dowodowe tj.: - pśd na potwierdzenie spełnienia warunku udziału w postępowaniu tj. polis pc + dowód opłacenia składki, -pśd potwierdzające brak podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu tj.: zaświadczenie ZUS, zaświadczenie US, KRS, KRK. W związku, iż od czasu obowiązywania nowego prawa zamówień publicznych, pierwszy raz spotykam się z takim wymogiem żądania pśd wraz z ofertą, mam pytanie czy Zamawiający postępuje właściwie? Jjeżeli tak to na jakiej podstawie prawnej, bo nic w SWZ nie ma na ten temat?
0
2023-04-07 09:32 0

K.

Katarzyna .....

88

Według mnie nie ma podstawy prawnej, żeby żądać pśd na etapie składania ofert. Jest artykuł mówiący tylko o tym, że na każdy etapie postępowania Zamawiający może wezwać Wykonawców do złożenia wszystkich lub niektórych pśd, jeśli jest to niezbędne - ale to dotyczy po składaniu ofert lub może mieć zastosowanie w przypadku postępowań dwuetapowych.
Według mnie nie ma podstawy prawnej, żeby żądać pśd na etapie składania ofert. Jest artykuł mówiący tylko o tym, że na każdy etapie postępowania Zamawiający może wezwać Wykonawców do złożenia wszystkich lub niektórych pśd, jeśli jest to niezbędne - ale to dotyczy po składaniu ofert lub może mieć zastosowanie w przypadku postępowań dwuetapowych.
0
2023-04-07 09:35 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy