Forum

Powrót Szacowanie wartości zamówienia na podstawie ofert

P.

Paulina .....

3

Dzień dobry. Pytanie banalne, ale pierwszy raz wyszła mi taka sytuacja przy szacowaniu i nigdy nie zastanawiałam się jak to rozwiązać.
Wysłałam prośbę o oszacowanie wartości zamówienia do 5 wykonawców. 2 odpisało, że nie da rady ze względu na obłożenie pracą, trzeci wskazał, że potrzebuje duuużo więcej informacji, których samodzielnie nie jesteśmy w stanie ustalić, czwarty przysłał ofertę, a piąty w ogóle bez informacji zwrotnej. Czy mogę oszacować wartość zamówienia na podstawie tylko tej 1 oferty? Zamówienie jest na tyle specyficzne, że będę miała problem ze zdobyciem trzech ofert.
Dzień dobry. Pytanie banalne, ale pierwszy raz wyszła mi taka sytuacja przy szacowaniu i nigdy nie zastanawiałam się jak to rozwiązać. Wysłałam prośbę o oszacowanie wartości zamówienia do 5 wykonawców. 2 odpisało, że nie da rady ze względu na obłożenie pracą, trzeci wskazał, że potrzebuje duuużo więcej informacji, których samodzielnie nie jesteśmy w stanie ustalić, czwarty przysłał ofertę, a piąty w ogóle bez informacji zwrotnej. Czy mogę oszacować wartość zamówienia na podstawie tylko tej 1 oferty? Zamówienie jest na tyle specyficzne, że będę miała problem ze zdobyciem trzech ofert.
0
2023-04-21 11:06 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

To zależy.
Mam nadzieję, że nie wpisaliście sobie w regulaminie na sztywno, w jaki sposób wyceniać WPZ? (Pięć ofert??? po co? To jest tylko wycena WPZ)
Wycenianie za pomocą wykonawców jest bardzo fajne ale: po pewnym czasie przestaje działać (wykonawcy sami dojdą do wniosku, że nie warto wam wysyłać ofert-wycen i będą czekać na postępowanie).
Moim zdaniem jedna "wycena" wystarczy.
To zależy. Mam nadzieję, że nie wpisaliście sobie w regulaminie na sztywno, w jaki sposób wyceniać WPZ? (Pięć ofert??? po co? To jest tylko wycena WPZ) Wycenianie za pomocą wykonawców jest bardzo fajne ale: po pewnym czasie przestaje działać (wykonawcy sami dojdą do wniosku, że nie warto wam wysyłać ofert-wycen i będą czekać na postępowanie). Moim zdaniem jedna "wycena" wystarczy.
0
2023-04-21 11:20 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy