Forum

Powrót Gwarancja wadialna na spółke cywliną

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

Jak podeszlibyscie do takiego tematu. Mam poręczenie wadialne, w którym jako zobowiązany widnieje spółka cywilna a nie jej poszczególni wspólnicy (wykonawcy wspolnie ubiegający sie).
W SWZ mam zapis, że "7. Dopuszcza się aby wadium zostało wniesione przez pełnomocnika (lidera) lub jednego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, z poniższym zastrzeżeniem.
W przypadku Wykonawców składających ofertę wspólną treść dokumentu wadialnego musi zapewniać możliwość zaspokojenia interesów Zamawiającego, co oznacza że uzyskanie zagwarantowanej zapłaty wadium musi obejmować wszystkie wskazane w ustawie przesłanki zatrzymania wadium, o których mowa w art. 98 ust. 6 ustawy Pzp, tj.: działania lub zaniechania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia."

Czy wadium wystawione na spółke cywilna a nie na jej poszczególnych wspólników, jest waszym zdaniem do uznania??
Jak podeszlibyscie do takiego tematu. Mam poręczenie wadialne, w którym jako zobowiązany widnieje spółka cywilna a nie jej poszczególni wspólnicy (wykonawcy wspolnie ubiegający sie). W SWZ mam zapis, że "7. Dopuszcza się aby wadium zostało wniesione przez pełnomocnika (lidera) lub jednego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, z poniższym zastrzeżeniem. W przypadku Wykonawców składających ofertę wspólną treść dokumentu wadialnego musi zapewniać możliwość zaspokojenia interesów Zamawiającego, co oznacza że uzyskanie zagwarantowanej zapłaty wadium musi obejmować wszystkie wskazane w ustawie przesłanki zatrzymania wadium, o których mowa w art. 98 ust. 6 ustawy Pzp, tj.: działania lub zaniechania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia." Czy wadium wystawione na spółke cywilna a nie na jej poszczególnych wspólników, jest waszym zdaniem do uznania??
0
2023-04-24 15:04 0

P.

Paweł .....

Fachowiec 1768

pewnie w okreslonych okolicznościach tak, ale to zależy jak są wskazani w gwarancji.
Znalazłem takie cóś - może sie przyda:
Jednocześnie Izba przychyla się również do stanowiska Zamawiającego, że wobec
wskazania NIP-u i REGON-u spółki cywilnej w ubezpieczeniowej gwarancji wadialnej, jak
i stwierdzenia znajdującego się w CEIDG-u, że obaj wspólnicy prowadzą dzielność
gospodarczą wyłącznie w formie spółki cywilnej nie można nie mieć pewności co do
tożsamości podmiotu wskazanego jako Wykonawca w gwarancji i podmiotu , który złożył
ofertę w postępowaniu. Zamawiający przedstawił także wydruk wyniku wyszukiwania Arko-
Rol s.c. w CEIDG, tj. ogólnodostępnym portalu CEIDG, który umożliwia wyszukiwanie
przedsiębiorców również poprzez podanie NIP-u i REGON-u spółki cywilnej. W takim
przypadku w wynikach wyszukiwania wskazywane są wpisy do CEIDG poszczególnych
wspólników spółki cywilnej. W przypadku ..............l s.c. w wynikach wyszukiwania pojawiają
się wypisy obydwu wspólników. Jak wynika z powyższego oznaczenia NIP i REGON
pozwalają na dokładne, niebudzące żadnych wątpliwości określenie i zidentyfikowanie
każdego oznaczonego nimi podmiotu.
Sygn. akt: KIO 1421/19

Ale pewnie już to widziałaś :)
pewnie w okreslonych okolicznościach tak, ale to zależy jak są wskazani w gwarancji. Znalazłem takie cóś - może sie przyda: Jednocześnie Izba przychyla się również do stanowiska Zamawiającego, że wobec wskazania NIP-u i REGON-u spółki cywilnej w ubezpieczeniowej gwarancji wadialnej, jak i stwierdzenia znajdującego się w CEIDG-u, że obaj wspólnicy prowadzą dzielność gospodarczą wyłącznie w formie spółki cywilnej nie można nie mieć pewności co do tożsamości podmiotu wskazanego jako Wykonawca w gwarancji i podmiotu , który złożył ofertę w postępowaniu. Zamawiający przedstawił także wydruk wyniku wyszukiwania Arko- Rol s.c. w CEIDG, tj. ogólnodostępnym portalu CEIDG, który umożliwia wyszukiwanie przedsiębiorców również poprzez podanie NIP-u i REGON-u spółki cywilnej. W takim przypadku w wynikach wyszukiwania wskazywane są wpisy do CEIDG poszczególnych wspólników spółki cywilnej. W przypadku ..............l s.c. w wynikach wyszukiwania pojawiają się wypisy obydwu wspólników. Jak wynika z powyższego oznaczenia NIP i REGON pozwalają na dokładne, niebudzące żadnych wątpliwości określenie i zidentyfikowanie każdego oznaczonego nimi podmiotu. Sygn. akt: KIO 1421/19 Ale pewnie już to widziałaś :)
0
2023-04-25 08:59 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy