Forum

Powrót Odtajnienie dokumentów(tajemnica przedsiębiorstwa) a obowiązki informacyjne Zamawiającego

H.

Hanna .....

20

Wykonawca złożył dokumenty w pliku "tajemnica przedsiębiorstwa" bez jakiegokolwiek uzasadnienia. W dodatku są to referencje, więc nie mam wątpliwości, że dokumenty te muszę odtajnić.
W postępowaniu miałam już wniosek o udostępnienie ofert - przekazałam tylko jawną część i teraz...

Kogo informuję o odtajnieniu dokumentów?
1. Wykonawcę który utajnił?
2. Wykonawcę, który utajnił oraz Wykonawcę, który złożył wniosek o wgląd do ofert?
3. Wszystkich - publikuję informacje na stronie prowadzonego postępowania?
Wykonawca złożył dokumenty w pliku "tajemnica przedsiębiorstwa" bez jakiegokolwiek uzasadnienia. W dodatku są to referencje, więc nie mam wątpliwości, że dokumenty te muszę odtajnić. W postępowaniu miałam już wniosek o udostępnienie ofert - przekazałam tylko jawną część i teraz... Kogo informuję o odtajnieniu dokumentów? 1. Wykonawcę który utajnił? 2. Wykonawcę, który utajnił oraz Wykonawcę, który złożył wniosek o wgląd do ofert? 3. Wszystkich - publikuję informacje na stronie prowadzonego postępowania?
0
2023-05-05 08:05 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

O odtajnieniu należy poinformować wykonawcę, który zastrzegł tajemnicę przedsiębiorstwa ze wskazaniem uzasadnienia. W piśmie należy wskazać termin (nie krótszy niż czas na odwołanie), po którym nastąpi odtajnienie, ponieważ wykonawca ma czas na odwołanie od tej decyzji zamawiającego. Dodatkowo jeżeli jakiś wykonawca wystąpił o treść utajnioną to należy go poinformować, że zostanie ona udostępniona w terminie późniejszym ze względu na ochronę tajemnicy przedsiębiorstwa.
O odtajnieniu należy poinformować wykonawcę, który zastrzegł tajemnicę przedsiębiorstwa ze wskazaniem uzasadnienia. W piśmie należy wskazać termin (nie krótszy niż czas na odwołanie), po którym nastąpi odtajnienie, ponieważ wykonawca ma czas na odwołanie od tej decyzji zamawiającego. Dodatkowo jeżeli jakiś wykonawca wystąpił o treść utajnioną to należy go poinformować, że zostanie ona udostępniona w terminie późniejszym ze względu na ochronę tajemnicy przedsiębiorstwa.
0
2023-05-05 08:50 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy