Forum

Powrót Czy to rażąco niska cena?

M.

Mariola .....

0

Poradźcie proszę, pierwszy raz mam do czynienia z rażąco niską ceną i nie wiem czy dobrze myślę.
TP 275 p.1 na zakup ekogroszku. Przed wszczęciem postępowania dzwoniliśmy do wykonawców biorących udział w poprzednich postępowaniach z zapytaniem o aktualną cenę i na tej podstawie oszacowaliśmy kwotę przeznaczoną na sfinansowanie zamówienia z VAT na kwotę 307 500 zł. Wpłynęło 6 ofert: 1 – 153750 zł (do odrzucenia ze względu na błędny podpis), 2 – 158362,50 zł, 3- 169125 zł, 4- 181425 zł, 5- 184 038,75 zł, 6- 275212,50 zł. Zrobiłam średnią arytmetyczną z wszystkich ofert, która wynosi 186985,63 zł. W tej sytuacji gdy wszyscy wykonawcy dali cenę niższą mam wątpliwości czy nasze szacowanie było słuszne a nie zawyżone. Z drugiej strony czy w ciągu 2 tygodni ceny ekogroszku mogły tak spaść lub wykonawcy mają aż taki zapas na składach, że mogą go sprzedawać po kosztach ponieważ dochodzą jeszcze koszty transportu i badania ekogroszku? Nawet wykonawcy, którzy podawali nam ceny złożyli niższe oferty.
Poradźcie proszę czy mam do czynienia z rażąco niską ceną i muszę wzywać wszystkich Wykonawców do wyjaśnień co spowodowało że tak została ukształtowana cena i poprosić o szczegółową kalkulację zaoferowanej w ofercie ceny czy wystarczy zrobić notatkę z oczywistych okoliczności błędnego szacowania?
Poradźcie proszę, pierwszy raz mam do czynienia z rażąco niską ceną i nie wiem czy dobrze myślę. TP 275 p.1 na zakup ekogroszku. Przed wszczęciem postępowania dzwoniliśmy do wykonawców biorących udział w poprzednich postępowaniach z zapytaniem o aktualną cenę i na tej podstawie oszacowaliśmy kwotę przeznaczoną na sfinansowanie zamówienia z VAT na kwotę 307 500 zł. Wpłynęło 6 ofert: 1 – 153750 zł (do odrzucenia ze względu na błędny podpis), 2 – 158362,50 zł, 3- 169125 zł, 4- 181425 zł, 5- 184 038,75 zł, 6- 275212,50 zł. Zrobiłam średnią arytmetyczną z wszystkich ofert, która wynosi 186985,63 zł. W tej sytuacji gdy wszyscy wykonawcy dali cenę niższą mam wątpliwości czy nasze szacowanie było słuszne a nie zawyżone. Z drugiej strony czy w ciągu 2 tygodni ceny ekogroszku mogły tak spaść lub wykonawcy mają aż taki zapas na składach, że mogą go sprzedawać po kosztach ponieważ dochodzą jeszcze koszty transportu i badania ekogroszku? Nawet wykonawcy, którzy podawali nam ceny złożyli niższe oferty. Poradźcie proszę czy mam do czynienia z rażąco niską ceną i muszę wzywać wszystkich Wykonawców do wyjaśnień co spowodowało że tak została ukształtowana cena i poprosić o szczegółową kalkulację zaoferowanej w ofercie ceny czy wystarczy zrobić notatkę z oczywistych okoliczności błędnego szacowania?
0
2023-05-07 13:34 0

M.

Małgorzata .....

Fachowiec 1457

Dostała pani 6 ofert z których wynika, że cena rynkowa i średnia ofert jest dużo niższa niż to wynika z waszego szacunku. W tej sytuacji moim zdaniem należy zweryfikować wartość szacunkową zamówienia.
Dostała pani 6 ofert z których wynika, że cena rynkowa i średnia ofert jest dużo niższa niż to wynika z waszego szacunku. W tej sytuacji moim zdaniem należy zweryfikować wartość szacunkową zamówienia.
0
2023-05-08 07:52 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy