Forum

Powrót Projektant wykonawcą robót budowlanych?

P.

Paweł .....

4

Dzień dobry, przychodzę do Was z pytaniem jak reagujecie, kiedy ofertę na wykonanie robót budowlanych składa wykonawca, który przygotował projekt tej inwestycji?
Dzień dobry, przychodzę do Was z pytaniem jak reagujecie, kiedy ofertę na wykonanie robót budowlanych składa wykonawca, który przygotował projekt tej inwestycji?
0
2023-05-16 10:45 0

T.

Tomasz .....

Fachowiec 847

Robiłem coś takiego - podejrzewałem, że wykonawca projektu przystąpi do wykonawstwa.
NIe chciałem wyklyuczać tego wykonawcy dlatego, w celu wyeliminowania przewagi jaką uzyskał przez to, że przygotował dokumentację zastosowałem następujące mechanizmy :
-Przedłużyłem termin składania ofert ponad ustawowe minimum (o kilka dni)
- zamieściłem na stronach postępowania całość dokumentacji, którą otrzymałem od twórcy projektu.
- w szczególności zamieściłem przedmiary i kosztorysy (ślepe?) czego normalnie nie robię (nie zamieszczamy nawet przedmiarów).
Zaleciłem wykonanie wizji lokalnej.
Uznałem że to w takim stopniu ograniczyło przewagę, że nie wymagało wykluczenia.
Jeden ze znanych na rynku pieniaczy (który oferty nie złożył) oczywiście pieklił się, że to nieprawidłowo ale nie widział uzasadnienia więc po wyjaśnieniach zamilkł.
Robiłem coś takiego - podejrzewałem, że wykonawca projektu przystąpi do wykonawstwa. NIe chciałem wyklyuczać tego wykonawcy dlatego, w celu wyeliminowania przewagi jaką uzyskał przez to, że przygotował dokumentację zastosowałem następujące mechanizmy : -Przedłużyłem termin składania ofert ponad ustawowe minimum (o kilka dni) - zamieściłem na stronach postępowania całość dokumentacji, którą otrzymałem od twórcy projektu. - w szczególności zamieściłem przedmiary i kosztorysy (ślepe?) czego normalnie nie robię (nie zamieszczamy nawet przedmiarów). Zaleciłem wykonanie wizji lokalnej. Uznałem że to w takim stopniu ograniczyło przewagę, że nie wymagało wykluczenia. Jeden ze znanych na rynku pieniaczy (który oferty nie złożył) oczywiście pieklił się, że to nieprawidłowo ale nie widział uzasadnienia więc po wyjaśnieniach zamilkł.
0
2023-05-16 11:31 3
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy