Forum

Powrót tajemnica przedsiębiorstwa

M.

Michalina .....

25

Witam, Wykonawca w postępowaniu po raz trzeci wysyła pismo, w którym mówi, że zastrzega tajemnicę przedsiębiorstwa. Pierwszy raz wraz ze złożeniem oferty, drugi raz wraz z wyjaśnieniami, a trzeci raz wraz w PŚD.
Problem jest taki, że za każdym razem, powołuje się na "referencje, kosztorysy, oświadczenia, oferty handlowe, karty katalogowe, metoda kosztorysowania, (tabele), certyfikaty oraz pozostałe dokumenty techniczne", których W TYM POSTĘPOWANIU NIE MA. Myślę, że wykonawca po prostu raz sobie przygotował sobie te wyjaśnienia taj. przedsiębiorstwa i chyba wkleja je w każdym postępowaniu.
Dwa razy informowałam, że Zamawiający nie uznaje tajemnicy przedsiębiorstwa, ponieważ nie jest w posiadaniu żadnych dokumentów, które wymienił Wykonawca itp.
Dopiero teraz wraz z PŚD Wykonawca załączył wykaz osób i dostaw, więc no teraz mniej więcej jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że w końcu przynajmniej mam wziąć co pod rozwagę w związku z tajemnicą przedsiębiorstwa,

Tylko, że:
Ten wykaz dostaw oraz referencje pochodzą od dwóch urzędów Gmin - postępowanie przecież jest jawne, każdy może sobie wejść na stronę tych urzędów i to sprawdzić - więc czy uznać to jako tajemnicę? Wg mnie nie, ale PROSZĘ O POTWIERDZENIE.
Ewentualnie skłaniam się ku wykazie osób jako tajemnica przedsiębiorstwa - faktycznie te osoby wymienione w wykazie, wg mnie mogą stanowić wartość dla przedsiębiorstwa.

W skrócie, chyba powinnam ZAREAGOWAĆ i poinformować, ze wykaz dostaw, załączone protokoły odbioru i referencje nie mogą stanowić tajemnicy przedsiębiorstwa, co?
Napiszę również, że wykaz osób oraz uprawnienia osób wymienionych w tym wykazie uznaję jako tajemnicę przedsiębiorstwa.

Czy dobrze myślę?
Z góry dziękuje za pomoc.
Witam, Wykonawca w postępowaniu po raz trzeci wysyła pismo, w którym mówi, że zastrzega tajemnicę przedsiębiorstwa. Pierwszy raz wraz ze złożeniem oferty, drugi raz wraz z wyjaśnieniami, a trzeci raz wraz w PŚD. Problem jest taki, że za każdym razem, powołuje się na "referencje, kosztorysy, oświadczenia, oferty handlowe, karty katalogowe, metoda kosztorysowania, (tabele), certyfikaty oraz pozostałe dokumenty techniczne", których W TYM POSTĘPOWANIU NIE MA. Myślę, że wykonawca po prostu raz sobie przygotował sobie te wyjaśnienia taj. przedsiębiorstwa i chyba wkleja je w każdym postępowaniu. Dwa razy informowałam, że Zamawiający nie uznaje tajemnicy przedsiębiorstwa, ponieważ nie jest w posiadaniu żadnych dokumentów, które wymienił Wykonawca itp. Dopiero teraz wraz z PŚD Wykonawca załączył wykaz osób i dostaw, więc no teraz mniej więcej jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że w końcu przynajmniej mam wziąć co pod rozwagę w związku z tajemnicą przedsiębiorstwa, Tylko, że: Ten wykaz dostaw oraz referencje pochodzą od dwóch urzędów Gmin - postępowanie przecież jest jawne, każdy może sobie wejść na stronę tych urzędów i to sprawdzić - więc czy uznać to jako tajemnicę? Wg mnie nie, ale PROSZĘ O POTWIERDZENIE. Ewentualnie skłaniam się ku wykazie osób jako tajemnica przedsiębiorstwa - faktycznie te osoby wymienione w wykazie, wg mnie mogą stanowić wartość dla przedsiębiorstwa. W skrócie, chyba powinnam ZAREAGOWAĆ i poinformować, ze wykaz dostaw, załączone protokoły odbioru i referencje nie mogą stanowić tajemnicy przedsiębiorstwa, co? Napiszę również, że wykaz osób oraz uprawnienia osób wymienionych w tym wykazie uznaję jako tajemnicę przedsiębiorstwa. Czy dobrze myślę? Z góry dziękuje za pomoc.
0
2023-05-17 08:48 0

K.

Katarzyna .....

Fachowiec 1842

a jak uzasadnia zastrzeżenie tajemnicy przedsiębiorstwa. Wszystko od tego zalezy, wykaz osób wcale nie musi stanowić tajemnicy. Wszystko zalezy od uzasadnienia i to już Wy musicie zdecydowac, bo macie je przed sobą.
a jak uzasadnia zastrzeżenie tajemnicy przedsiębiorstwa. Wszystko od tego zalezy, wykaz osób wcale nie musi stanowić tajemnicy. Wszystko zalezy od uzasadnienia i to już Wy musicie zdecydowac, bo macie je przed sobą.
0
2023-05-17 08:51 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy