Forum

Powrót Microsoft SPLA - zakup licencji i brak możliwości oszacowania zapotrzebowania

J.

Joanna .....

4

Ponawiam pytanie bo sprawa jest dość ważna.

Mam nietypową sytuację i nie do końca rozumiem jak to ugryźć. Chcemy kupić oprogramowanie Microsoft dostępne w ramach umowy SPLA (licencje). Musimy zawrzeć dwie umowy: na zakup z Microsoft-em oraz na obsługę (wsparcie licencyjno-sprzedażowe produktów SPLA) z uprawnionym przez Microsoft odsprzedawcą. Pierwsza umowa jest nienegocjowalna i zawierana na czas nieokreślony. Brak cennika do umowy. Ceny są bardzo zmienne (mogą zmieniać się co miesiąc). Rozliczenie miesięczne z płatnością z dołu za faktycznie wykorzystaną ilość licencji. I problem polega na tym, że na ten moment nie jesteśmy w stanie określić ilości licencji z których będziemy korzystać (część ma być na nasz użytek a część będziemy udostępniać różnym podmiotom również spoza miasta - jesteśmy sp. z o.o. ale z kapitałem z miasta). Jak oszacować to zamówienie? Jaki okres przyjąć? 4 letni? Nawet jeśli to wciąż nie wiemy ile na dany rok a nawet miesiąc licencji będziemy potrzebować i udostępniać dalej. Jest szansa że w okresie 4 letnim przekroczymy próg ustawowy 130 tys.
Proszę o pomoc, czy jest jakaś możliwość niestosowania ustawy Pzp? A jeśli nie to czy ktoś orientuje się w tak specyficznej tematy i byłby w stanie coś podpowiedzieć?
Ponawiam pytanie bo sprawa jest dość ważna. Mam nietypową sytuację i nie do końca rozumiem jak to ugryźć. Chcemy kupić oprogramowanie Microsoft dostępne w ramach umowy SPLA (licencje). Musimy zawrzeć dwie umowy: na zakup z Microsoft-em oraz na obsługę (wsparcie licencyjno-sprzedażowe produktów SPLA) z uprawnionym przez Microsoft odsprzedawcą. Pierwsza umowa jest nienegocjowalna i zawierana na czas nieokreślony. Brak cennika do umowy. Ceny są bardzo zmienne (mogą zmieniać się co miesiąc). Rozliczenie miesięczne z płatnością z dołu za faktycznie wykorzystaną ilość licencji. I problem polega na tym, że na ten moment nie jesteśmy w stanie określić ilości licencji z których będziemy korzystać (część ma być na nasz użytek a część będziemy udostępniać różnym podmiotom również spoza miasta - jesteśmy sp. z o.o. ale z kapitałem z miasta). Jak oszacować to zamówienie? Jaki okres przyjąć? 4 letni? Nawet jeśli to wciąż nie wiemy ile na dany rok a nawet miesiąc licencji będziemy potrzebować i udostępniać dalej. Jest szansa że w okresie 4 letnim przekroczymy próg ustawowy 130 tys. Proszę o pomoc, czy jest jakaś możliwość niestosowania ustawy Pzp? A jeśli nie to czy ktoś orientuje się w tak specyficznej tematy i byłby w stanie coś podpowiedzieć?
0
2023-05-25 11:09 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy