Forum

Powrót RODO

R.

Robert .....

14

Prosiłbym o opinie/pomoc. Firma audytująca w sprawie RODO zarzuciła mi, że nie wypełniam obowiązku informacyjnego dla podmiotów (z SWZ) o przetwarzaniu ich danych osobowych. Nawet do takich Zamówień/SWZ do których nie przystępuje a jedynie weryfikuje możliwość przystąpienia do postępowania.
Według mnich powinienem wszystkich informować.. Bo mam te SWZ na dysku i je przetwarzam. Czy waszym zdaniem to prawidłowe działanie? nie ma odstępstw jako np. osoba publiczna i nie muszę informować? Może osoby wyznaczone do kontaktów od strony Zamawiającego mają podpisane odpowiednie umowy z pracodawcą, że nie trzeba informować ich o tym? Może jest jakiś haczyk, w którym nie muszę informować te osoby wskazane w SWZ?
Prosiłbym o opinie/pomoc. Firma audytująca w sprawie RODO zarzuciła mi, że nie wypełniam obowiązku informacyjnego dla podmiotów (z SWZ) o przetwarzaniu ich danych osobowych. Nawet do takich Zamówień/SWZ do których nie przystępuje a jedynie weryfikuje możliwość przystąpienia do postępowania. Według mnich powinienem wszystkich informować.. Bo mam te SWZ na dysku i je przetwarzam. Czy waszym zdaniem to prawidłowe działanie? nie ma odstępstw jako np. osoba publiczna i nie muszę informować? Może osoby wyznaczone do kontaktów od strony Zamawiającego mają podpisane odpowiednie umowy z pracodawcą, że nie trzeba informować ich o tym? Może jest jakiś haczyk, w którym nie muszę informować te osoby wskazane w SWZ?
0
2023-05-25 17:30 0

A.

Aleksandra .....

Fachowiec 109

Jeżeli dobrze rozumiem, że jesteś Wykonawcą i "gromadzisz" dane osobowe wymienione w SWZ (osoby do kontaktu ze strony Zamawiającego) to w mojej ocenie nie jesteś administratorem, tylko przetwarzasz te dane. RODO wymaga przekazywania przez administratora danych osobowych szeregu informacji od osób, których dane osobowe gromadzi. Obowiązek ten nie ciąży na podmiocie przetwarzającym (procesorze).
Jeżeli dobrze rozumiem, że jesteś Wykonawcą i "gromadzisz" dane osobowe wymienione w SWZ (osoby do kontaktu ze strony Zamawiającego) to w mojej ocenie nie jesteś administratorem, tylko przetwarzasz te dane. RODO wymaga przekazywania przez administratora danych osobowych szeregu informacji od osób, których dane osobowe gromadzi. Obowiązek ten nie ciąży na podmiocie przetwarzającym (procesorze).
0
2023-05-26 07:03 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy