Forum

Powrót Problem ze stosowaniem art. 26 ust. 3 PZP

M.

Michał .....

0

Dzień dobry,
Mam problem ze stosowaniem art. 26 ust. 3 PZP, który pojawił się po ostatnim szkoleniu. Do szkolenia pisząc wezwanie do uzupełnienia dokumentów wybierałem z katalogu określonego w art. 26 ust. 3 PZP co wykonawca ma zrobić, t.j. złożyć, uzupełnić, poprawić lub wyjaśnić dokumenty, i konkretnie pisałem której z tych czynności oczekuję. W rozmowie z osoba szkoląca dowiedziałem się, że takie działanie to błąd bo powinniśmy w wezwaniu wpisywać pełną listę możliwości i to wykonawca wybiera co robi. tym samym odróżnił art. 26 ust. 3 od ust. 4 PZP gdzie jest mowa tylko o wyjaśnieniach. Od razu pojawiło się pytanie o precyzyjność wezwania, przecież wykonawca powinien dokładnie wiedzieć czego zamawiający oczekuje od wykonawcy. Osoba szkoląca powiedziała, że skoro przepis wskazuje, że wykonawca może zachować się na 4 sposoby to zamawiający nie może ograniczać jego możliwości. Natomiast na pytanie co w sytuacji gdy wykonawca wybierze niewłaściwe działanie np.: zamiast uzupełnić brak w dokumencie po prostu prześle mailem wyjaśnienie że się pomylił i że powinno cos być zaznaczone w określony sposób. Osoba szkoląca odpowiedziała że to już jest ryzyko wykonawcy i że zamawiający może delikatnie w piśmie zasugerować jakiej reakcji na wezwanie oczekuje. Bez sensu poza tym nie po to wszczynam postępowanie żeby w jego trakcie zastawić na wykonawców pułapki w postaci nie precyzyjnych wezwań. No ale skoro taka jest poprawna praktyka to tak zrobiłem w obecnym postępowaniu, no i pojawił się problem. Wykonawca miał błąd w JEDZu polegający na tym że nie zaznaczył w odniesieniu do jednej z podstaw wykluczenia, że ona nie zachodzi. W zaistniałej sytuacji postanowiłem zrobić tak jak dowiedziałem się na szkoleniu tj. wezwałem do złożenia, uzupełnienia lub oprawienia lub do wyjaśnienia dokumentu. tak jak przeczuwałem wykonawca jedynie przesłał mailowo wyjaśnienie do którego dołączył skan poprawionej strony JEDZa. wskazał również ze wysłał dokument pocztą ale do upływu terminu na złożenie uzupełnienia przesyłka nie doszła. tym samym nie zrobił tego co tak naprawdę zrobić powinien czyli uzupełnić JEDZ. Czy mieliście podobną sytuację? jak sobie z nią poradziliście? Jestem ciekaw Państwa zdania.
Dzień dobry, Mam problem ze stosowaniem art. 26 ust. 3 PZP, który pojawił się po ostatnim szkoleniu. Do szkolenia pisząc wezwanie do uzupełnienia dokumentów wybierałem z katalogu określonego w art. 26 ust. 3 PZP co wykonawca ma zrobić, t.j. złożyć, uzupełnić, poprawić lub wyjaśnić dokumenty, i konkretnie pisałem której z tych czynności oczekuję. W rozmowie z osoba szkoląca dowiedziałem się, że takie działanie to błąd bo powinniśmy w wezwaniu wpisywać pełną listę możliwości i to wykonawca wybiera co robi. tym samym odróżnił art. 26 ust. 3 od ust. 4 PZP gdzie jest mowa tylko o wyjaśnieniach. Od razu pojawiło się pytanie o precyzyjność wezwania, przecież wykonawca powinien dokładnie wiedzieć czego zamawiający oczekuje od wykonawcy. Osoba szkoląca powiedziała, że skoro przepis wskazuje, że wykonawca może zachować się na 4 sposoby to zamawiający nie może ograniczać jego możliwości. Natomiast na pytanie co w sytuacji gdy wykonawca wybierze niewłaściwe działanie np.: zamiast uzupełnić brak w dokumencie po prostu prześle mailem wyjaśnienie że się pomylił i że powinno cos być zaznaczone w określony sposób. Osoba szkoląca odpowiedziała że to już jest ryzyko wykonawcy i że zamawiający może delikatnie w piśmie zasugerować jakiej reakcji na wezwanie oczekuje. Bez sensu poza tym nie po to wszczynam postępowanie żeby w jego trakcie zastawić na wykonawców pułapki w postaci nie precyzyjnych wezwań. No ale skoro taka jest poprawna praktyka to tak zrobiłem w obecnym postępowaniu, no i pojawił się problem. Wykonawca miał błąd w JEDZu polegający na tym że nie zaznaczył w odniesieniu do jednej z podstaw wykluczenia, że ona nie zachodzi. W zaistniałej sytuacji postanowiłem zrobić tak jak dowiedziałem się na szkoleniu tj. wezwałem do złożenia, uzupełnienia lub oprawienia lub do wyjaśnienia dokumentu. tak jak przeczuwałem wykonawca jedynie przesłał mailowo wyjaśnienie do którego dołączył skan poprawionej strony JEDZa. wskazał również ze wysłał dokument pocztą ale do upływu terminu na złożenie uzupełnienia przesyłka nie doszła. tym samym nie zrobił tego co tak naprawdę zrobić powinien czyli uzupełnić JEDZ. Czy mieliście podobną sytuację? jak sobie z nią poradziliście? Jestem ciekaw Państwa zdania.
1
2017-07-21 08:55 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy