Forum

Powrót Regulamin zamówień do 30 tys euro

M.

Monika .....

15

Witajcie. Chce się doradzić Was czy mogę w Regulaminie zamówień do 30 tys euro dopuścić taki zapis:

"Zamawiający może odrzucić ofertę Wykonawcy w przypadku kiedy stwierdzi rażąco niską cenę.
Rażąco niska cena może być stwierdzona w przypadku kiedy odbiega od pozostałych złożonych lub dostępnych w internecie ofert o co najmniej 70 %.
Zamawiający może wezwać Wykonawcę do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny."
Co Wy na to?
Witajcie. Chce się doradzić Was czy mogę w Regulaminie zamówień do 30 tys euro dopuścić taki zapis: "Zamawiający może odrzucić ofertę Wykonawcy w przypadku kiedy stwierdzi rażąco niską cenę. Rażąco niska cena może być stwierdzona w przypadku kiedy odbiega od pozostałych złożonych lub dostępnych w internecie ofert o co najmniej 70 %. Zamawiający może wezwać Wykonawcę do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny." Co Wy na to?
1
2017-09-12 11:16 0

P.

Piotr .....

Fachowiec 512

W regulaminie poniżej progu bagatelności w zasadzie można dowolnie formułować zapisy, przy jednoczesnym zachowaniu naczelnych zasad wynikających z ustawy o finansach publicznych.

Przedstawiony zapis ma formę fakultatywną - Zamawiający nie odrzuci więc bezmyślnie zawsze. Wg mnie jest on prawidłowy.
W regulaminie poniżej progu bagatelności w zasadzie można dowolnie formułować zapisy, przy jednoczesnym zachowaniu naczelnych zasad wynikających z ustawy o finansach publicznych. Przedstawiony zapis ma formę fakultatywną - Zamawiający nie odrzuci więc bezmyślnie zawsze. Wg mnie jest on prawidłowy.
1
2017-09-12 11:33 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy