Forum

Powrót Warunek doświadczenia - usługi ciągłe w trakcie realizacji a wartość zamówienia

A.

Agata .....

0

Witajcie,
czy kojarzycie orzecznictwo KIO, gdzie jest mowa o wartości zamówienia polegającego na świadczeniu usług ciągłych w kontekscie osiągnięcia określonej wartości zamówienia na dzień składania ofert ? Chodzi mi konkretnie o sytuacje, że wykonawca powołuje się na pełną wartość zamówienia, które wykonawca do chwili złożenia oferty zrealizował tylko w części na wartość mniejszą niż wymagana w warunku. Szkopuł w tym, że w warunku nie było wprost wskazane, że żądana wartość zamówienia powinna być osiągnięta w dniu otwarcia ofert.
Witajcie, czy kojarzycie orzecznictwo KIO, gdzie jest mowa o wartości zamówienia polegającego na świadczeniu usług ciągłych w kontekscie osiągnięcia określonej wartości zamówienia na dzień składania ofert ? Chodzi mi konkretnie o sytuacje, że wykonawca powołuje się na pełną wartość zamówienia, które wykonawca do chwili złożenia oferty zrealizował tylko w części na wartość mniejszą niż wymagana w warunku. Szkopuł w tym, że w warunku nie było wprost wskazane, że żądana wartość zamówienia powinna być osiągnięta w dniu otwarcia ofert.
1
2018-01-24 15:26 0

D.

Dariusz .....

3

Witam,
w mojej ocenie wykonawca moze powolac sie tylko na te czesc doswiadczenia, ktora wynika ze zrealizowanego zamowienia. Przeciez nie moze byc tak ze np. dzis wykonawca podpisuje umowe na usluge o wortosci 200 tys PLN z terminem realizacji 1 roku i za pare dni skladajac oferte w innym postepowaniu legitymuje sie tą uslugą dla potwierdzenia spelniania warunku w zakresie wiedzy i doswiadczenia (obecnie zwanej w PZP jako zdolnosc zawodowa).Dodac nalezy ze w przypadku swiadczen okresowych lub ciaglych nadal wykonywanych dowody ich nalezytego wykonywania musza byc wydane nie wczesniej niz 3 miesiace przed uplywem terminu skladania ofert (patrz rozporzadzenie w sprawie dokumentow) Nie ma tu znaczenia ze nie bylo to wprost napisane w warunku gdyz wynika to z ugruntowanego juz komentarza i orzecznictwa. Pozdrawiam
Witam, w mojej ocenie wykonawca moze powolac sie tylko na te czesc doswiadczenia, ktora wynika ze zrealizowanego zamowienia. Przeciez nie moze byc tak ze np. dzis wykonawca podpisuje umowe na usluge o wortosci 200 tys PLN z terminem realizacji 1 roku i za pare dni skladajac oferte w innym postepowaniu legitymuje sie tą uslugą dla potwierdzenia spelniania warunku w zakresie wiedzy i doswiadczenia (obecnie zwanej w PZP jako zdolnosc zawodowa).Dodac nalezy ze w przypadku swiadczen okresowych lub ciaglych nadal wykonywanych dowody ich nalezytego wykonywania musza byc wydane nie wczesniej niz 3 miesiace przed uplywem terminu skladania ofert (patrz rozporzadzenie w sprawie dokumentow) Nie ma tu znaczenia ze nie bylo to wprost napisane w warunku gdyz wynika to z ugruntowanego juz komentarza i orzecznictwa. Pozdrawiam
1
2018-01-25 09:05 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy