Forum

Powrót roboty budowlane czy usługi

M.

Monika .....

11

Dzień dobry - poproszę o podpowiedź.
Planuje przetarg na utworzenie terenu zieleni. Prace będą obejmowały wykonanie nawierzchni brukowej, ścieżek gliniasto-piaskowych, montaż elementów małej architektury oraz nasadzenia roślinności. Udział poszczególnych elementów w zamówieniu wg kosztorysu rozkłada się mniej więcej tak: nawierzchnia brukowa+ścieżki+mała architektura - 40%; przygotowanie terenu pod nasadzenia+nasadzenia - 60%. Kody CPV, które pasują do zamówienia to albo "usługi sadzenia roślin i utrzymania terenów zieleni albo "roboty w zakresie kształtowania terenów sportowych i rekreacyjnych.
Pytanie - czy zamówienie zakwalifikować jako usługi czy roboty budowlane (skłaniam się do usług ale mam wątpliwości). Wybór ma wpływ na miejsce publikacji ogłoszenia o zamówieniu.
Dziękuję za ewentualne podpowiedzi
Dzień dobry - poproszę o podpowiedź. Planuje przetarg na utworzenie terenu zieleni. Prace będą obejmowały wykonanie nawierzchni brukowej, ścieżek gliniasto-piaskowych, montaż elementów małej architektury oraz nasadzenia roślinności. Udział poszczególnych elementów w zamówieniu wg kosztorysu rozkłada się mniej więcej tak: nawierzchnia brukowa+ścieżki+mała architektura - 40%; przygotowanie terenu pod nasadzenia+nasadzenia - 60%. Kody CPV, które pasują do zamówienia to albo "usługi sadzenia roślin i utrzymania terenów zieleni albo "roboty w zakresie kształtowania terenów sportowych i rekreacyjnych. Pytanie - czy zamówienie zakwalifikować jako usługi czy roboty budowlane (skłaniam się do usług ale mam wątpliwości). Wybór ma wpływ na miejsce publikacji ogłoszenia o zamówieniu. Dziękuję za ewentualne podpowiedzi
0
2018-02-15 11:20 0

M.

Marcin .....

Fachowiec 121

Dla mnie byłyby to roboty budowlane w zakresie kształtowania terenów sportowych i rekreacyjnych, ponieważ celem zamówienia jest utworzenie terenu zieleni. Usługa sadzenia roślin to tylko element zamówienia. Nie ma znaczenia wartość tych usług sadzenia roślin. Określamy rodzaj zamówienia przez pryzmat celu. Ponieważ celem jest utworzenie terenu zieleni, z tego względu potraktowałbym to jako robotę budowlaną.
Dla mnie byłyby to roboty budowlane w zakresie kształtowania terenów sportowych i rekreacyjnych, ponieważ celem zamówienia jest utworzenie terenu zieleni. Usługa sadzenia roślin to tylko element zamówienia. Nie ma znaczenia wartość tych usług sadzenia roślin. Określamy rodzaj zamówienia przez pryzmat celu. Ponieważ celem jest utworzenie terenu zieleni, z tego względu potraktowałbym to jako robotę budowlaną.
1
2018-02-16 10:30 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy