Forum

Powrót procedura odwrócona - kolejność badania przesłanek odrzucenia

A.

Anna .....

4

W procedurze odwróconej (art. 24aa pzp) pierwszą czynnością jest badanie wszystkich ofert pod kątem przesłanek odrzucenia i kryteriów oceny ofert – bez badania JEDZ. Czy istnieje kolejność badania tych przesłanek wynikających z art. 89 ust. 1 pzp? Otrzymałam opinię prawnika, że należy kierować się kolejnością zachowaną w przepisie, czyli najpierw należy sprawdzić zgodność z ustawą, potem, czy odpowiada treści siwz, a następnie dopiero pod kątem rnc. My w pierwszej kolejności wezwaliśmy do wyjaśnień rnc (bo cena od razu budziła wątpliwość), jednocześnie badając zgodność z siwz (w tym przypadku jest bardzo czasochłonne). Proszę o opinię w tej sprawie. Z góry dziękuję.
W procedurze odwróconej (art. 24aa pzp) pierwszą czynnością jest badanie wszystkich ofert pod kątem przesłanek odrzucenia i kryteriów oceny ofert – bez badania JEDZ. Czy istnieje kolejność badania tych przesłanek wynikających z art. 89 ust. 1 pzp? Otrzymałam opinię prawnika, że należy kierować się kolejnością zachowaną w przepisie, czyli najpierw należy sprawdzić zgodność z ustawą, potem, czy odpowiada treści siwz, a następnie dopiero pod kątem rnc. My w pierwszej kolejności wezwaliśmy do wyjaśnień rnc (bo cena od razu budziła wątpliwość), jednocześnie badając zgodność z siwz (w tym przypadku jest bardzo czasochłonne). Proszę o opinię w tej sprawie. Z góry dziękuję.
1
2018-02-22 14:44 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

A gdzie Radca wyczytał, że katalog odrzuceń to lista kroków oceny w przetargu :) Jakaś bzdura bo np. o wadium jest dopiero w pkt 7b, a przecież na początku oceny sprawdzamy czy oferta została zabezpieczona wadium; zgodność z SIWZ to też zgodność z OPZ i jak wymagamy materiałów na potwierdzenie zgodności oferty to przecież teraz jest na wezwanie. Nie wiem z czego wynikała ta opinia - może był jakiś inny powód.
Oczywiście ustalamy check-listę - tak, aby nie było sytuacji, że wezwiemy wykonawcę, a jego oferta i tak będzie odrzucona albo postępowanie/część unieważniona. Na mojej liście też na pierwszych miejscach jest RNC. Przy 24aa najważniejsze jest sprawdzenie formularza oferty - tam jest sporo informacji, które musimy ocenić zanim ułożymy ranking.
A gdzie Radca wyczytał, że katalog odrzuceń to lista kroków oceny w przetargu :) Jakaś bzdura bo np. o wadium jest dopiero w pkt 7b, a przecież na początku oceny sprawdzamy czy oferta została zabezpieczona wadium; zgodność z SIWZ to też zgodność z OPZ i jak wymagamy materiałów na potwierdzenie zgodności oferty to przecież teraz jest na wezwanie. Nie wiem z czego wynikała ta opinia - może był jakiś inny powód. Oczywiście ustalamy check-listę - tak, aby nie było sytuacji, że wezwiemy wykonawcę, a jego oferta i tak będzie odrzucona albo postępowanie/część unieważniona. Na mojej liście też na pierwszych miejscach jest RNC. Przy 24aa najważniejsze jest sprawdzenie formularza oferty - tam jest sporo informacji, które musimy ocenić zanim ułożymy ranking.
1
2018-02-23 09:00 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy