Forum

Powrót Zaświadczenie ZUS

R.

Robert .....

0

Witam serdecznie, poproszę o poradę:
Prowadzę postępowanie o udzielenie zamówienia na usługę, zgodnie z art. 29 ust. 3a - wymóg zatrudnienia, wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę składa dokument z ZUS, że nie figuruje jako płatnik składek, jednocześnie składa wykaz osób zatrudnionych na umowę o pracę....
W mojej ocenie jest to niemożliwe, mam zamiar wezwać do wyjaśnień... może spotkaliście się z podobną sytuacją?
Wykonawca Spółka z o.o. ale zatrudniająca ludzi - umowa o pracę (tak wynika z dokumentów)
Witam serdecznie, poproszę o poradę: Prowadzę postępowanie o udzielenie zamówienia na usługę, zgodnie z art. 29 ust. 3a - wymóg zatrudnienia, wykonawca, który złożył najkorzystniejszą ofertę składa dokument z ZUS, że nie figuruje jako płatnik składek, jednocześnie składa wykaz osób zatrudnionych na umowę o pracę.... W mojej ocenie jest to niemożliwe, mam zamiar wezwać do wyjaśnień... może spotkaliście się z podobną sytuacją? Wykonawca Spółka z o.o. ale zatrudniająca ludzi - umowa o pracę (tak wynika z dokumentów)
0
2018-02-23 14:22 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Może nie miał zatrudnienia, teraz zatrudni do realizacji zamówienia. Różne sytuacje zdarzają się podczas prowadzenia działalności. Na ten moment jest najważniejsza informacja czy nie zalega ze składkami - prawdopodobnie z pisma wynika, że nie bo nie figuruje... To czy zatrudniał wcześnie czy nie - nie mamy takich kompetencji do sprawdzania. DZP to nie NIK. Natomiast na etapie realizacji umowy należy przypilnować wykonawcę czy zatrudni na umowę o pracę i dotrzyma wszystkich zapisów umowy w tym zakresie.
Może nie miał zatrudnienia, teraz zatrudni do realizacji zamówienia. Różne sytuacje zdarzają się podczas prowadzenia działalności. Na ten moment jest najważniejsza informacja czy nie zalega ze składkami - prawdopodobnie z pisma wynika, że nie bo nie figuruje... To czy zatrudniał wcześnie czy nie - nie mamy takich kompetencji do sprawdzania. DZP to nie NIK. Natomiast na etapie realizacji umowy należy przypilnować wykonawcę czy zatrudni na umowę o pracę i dotrzyma wszystkich zapisów umowy w tym zakresie.
1
2018-02-23 14:43 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy