Forum

Powrót zmiana warunków SIWZ

A.

Anna .....

32

Witam,
chciałam się spytać Państwa o zdanie na następujący temat:
- chciałabym ponowić przetarg na usługę drukowania dyplomów. Pierwszy przetarg (ponizej progu) uniewazniłam, bo oferta przewyzszała kwote, jaką Z. przeznaczył na sfinansowanie zamówienia. Drugi chce ogłosić, zmieniając warunki w SIWZ, dokładnie dotyczy:
1) dodania warunku z art. 25 ust. 1 pkt.2 (będę chciała żądać próbek ..)
2) zastrzeżenia obowiązku osobistego wykonania przez wykonawce kluczowych części zamówienia .
Moje pytanie brzmi, czy moge dokonać zmiany w SIWZ w zakresie pkt.1) i 2) przy kolejnym postępowaniu.??? ( w pierwszy postęp. nie miałam warunku postawionego z art. 25 ust.1 pkkt.2 i nie zastrzegałam kluczowych części zamówienia).
Witam, chciałam się spytać Państwa o zdanie na następujący temat: - chciałabym ponowić przetarg na usługę drukowania dyplomów. Pierwszy przetarg (ponizej progu) uniewazniłam, bo oferta przewyzszała kwote, jaką Z. przeznaczył na sfinansowanie zamówienia. Drugi chce ogłosić, zmieniając warunki w SIWZ, dokładnie dotyczy: 1) dodania warunku z art. 25 ust. 1 pkt.2 (będę chciała żądać próbek ..) 2) zastrzeżenia obowiązku osobistego wykonania przez wykonawce kluczowych części zamówienia . Moje pytanie brzmi, czy moge dokonać zmiany w SIWZ w zakresie pkt.1) i 2) przy kolejnym postępowaniu.??? ( w pierwszy postęp. nie miałam warunku postawionego z art. 25 ust.1 pkkt.2 i nie zastrzegałam kluczowych części zamówienia).
1
2018-03-05 12:15 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Tylko przy WR po PN nie możemy zmieniać warunku. Jeżeli ogłaszamy kolejny przetarg PN to możemy wszystko - to nowy przetarg. Czasami właśnie jest to zasadne, aby przeanalizować zapisy, które mogły wpłynąć na "wynik" poprzedniego postępowania i je zmienić, coś dodać lub z czegoś zrezygnować.
Nie do końca rozumiem, dlaczego zależy Zamawiającemu na drugim pkt. W tej branży jest bardzo dużo firm drukarskich i agencji reklamowych. Raczej nie szła bym w tym kierunku.
Tylko przy WR po PN nie możemy zmieniać warunku. Jeżeli ogłaszamy kolejny przetarg PN to możemy wszystko - to nowy przetarg. Czasami właśnie jest to zasadne, aby przeanalizować zapisy, które mogły wpłynąć na "wynik" poprzedniego postępowania i je zmienić, coś dodać lub z czegoś zrezygnować. Nie do końca rozumiem, dlaczego zależy Zamawiającemu na drugim pkt. W tej branży jest bardzo dużo firm drukarskich i agencji reklamowych. Raczej nie szła bym w tym kierunku.
1
2018-03-05 12:29 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy