Forum

Powrót Zwrócenie się o wyjaśnienie treści ofert

R.

Robert .....

7

Witam Państwa
Mam PN poniżej progów, na dostawę wysoko jakościowych meble ( m.in HPL) itp, w którym mam 2 wykonawców.
Z obydwoma wykonawcami miałem już styczność - jeden porządku - to co opisałem to mi realizuje, drugi - szuka szczęścia i daje " taniochę"
Jak już się domyślacie, ten drugi - jest najkorzystniejszy pod względem kryterium oceny ofert.

Niestety nie nauczony doświadczeniem, w SIWZ nie zawarłem żadnych dokumentów na potwierdzenie oferowanych dostaw a wiem ze znowu będę musiał się męczyć z takimi w wymiany, kary etc., niż odrazu odrzucić.

Pytanie czy istnieje możliwość wezwania wykonawcę nr 2 po otwarciu ofert, przed podpisaniem aby przedstawił oferowane meble/potwierdził oświadczeniem ze da mi np. HPL w określonej pozycji?

Dostałem również pismo - donos od wykonawcy nr 1, ze wykonawca nr 2 nie zrealizuje zgodnie z siwz etc etc i wnoszą o ubieganie sie od wykonawcy nr 2 przedstawienia oświadczeni/próbek czy zestawienia oferowanych mebli.

Ogólnie chciałbym wystosować pismo z " dopytaniem się" w tym przedstawienie kart technologicznych mebli, pytanie czy mogę i na jaki art się mogę powalać?
Witam Państwa Mam PN poniżej progów, na dostawę wysoko jakościowych meble ( m.in HPL) itp, w którym mam 2 wykonawców. Z obydwoma wykonawcami miałem już styczność - jeden porządku - to co opisałem to mi realizuje, drugi - szuka szczęścia i daje " taniochę" Jak już się domyślacie, ten drugi - jest najkorzystniejszy pod względem kryterium oceny ofert. Niestety nie nauczony doświadczeniem, w SIWZ nie zawarłem żadnych dokumentów na potwierdzenie oferowanych dostaw a wiem ze znowu będę musiał się męczyć z takimi w wymiany, kary etc., niż odrazu odrzucić. Pytanie czy istnieje możliwość wezwania wykonawcę nr 2 po otwarciu ofert, przed podpisaniem aby przedstawił oferowane meble/potwierdził oświadczeniem ze da mi np. HPL w określonej pozycji? Dostałem również pismo - donos od wykonawcy nr 1, ze wykonawca nr 2 nie zrealizuje zgodnie z siwz etc etc i wnoszą o ubieganie sie od wykonawcy nr 2 przedstawienia oświadczeni/próbek czy zestawienia oferowanych mebli. Ogólnie chciałbym wystosować pismo z " dopytaniem się" w tym przedstawienie kart technologicznych mebli, pytanie czy mogę i na jaki art się mogę powalać?
1
2018-04-20 16:17 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

Możecie zrobić tylko tyle na ile pozwala okreslona przez was specyfikacja. Nawet nie możecie uwalić postępowania (bez podstawy) aby nastepne rozpisac bardziej odpowiedzialnie. Trzeba bardzo dokładnie respektować od wykonawcy postanowienia umowne, a w przypadku uzasadnionym naliczac kary.
Możecie zrobić tylko tyle na ile pozwala okreslona przez was specyfikacja. Nawet nie możecie uwalić postępowania (bez podstawy) aby nastepne rozpisac bardziej odpowiedzialnie. Trzeba bardzo dokładnie respektować od wykonawcy postanowienia umowne, a w przypadku uzasadnionym naliczac kary.
1
2018-04-20 20:43 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy