Forum

Powrót Referencje w przetargu powyżej progu - referencje dostawcy towaru

MP

Małgorzata Pacuska

4

Dzień dobry,

Potrzebuje porady do przetargu powyżej progu, ponieważ mam pewne wątpliwości.
Nasza konkurencja w części z referencjami przedstawiła referencje producenta danego urządzenia, w wykazie swoich dostaw. Dostawca jest firmą zagraniczną, nie powiązaną ani w grupę kapitałową, ani w konsorcjum z firmą startującą w przetargu, nie występuje również w wykazie jako podwykonawca. Referencje są na urządzenie zupełnie innego typu, o innych parametrach. Ale wraz z referencjami dostarczyli oświadczenie, że firma startująca w przetargu może się powołać na doświadczenie producenta.
Bardzo prosiłabym o radę czy taka referencja może zostać uznana? Czy raczej w świetle PZP można ją podważyć?

Pozdrawiam.
Dzień dobry, Potrzebuje porady do przetargu powyżej progu, ponieważ mam pewne wątpliwości. Nasza konkurencja w części z referencjami przedstawiła referencje producenta danego urządzenia, w wykazie swoich dostaw. Dostawca jest firmą zagraniczną, nie powiązaną ani w grupę kapitałową, ani w konsorcjum z firmą startującą w przetargu, nie występuje również w wykazie jako podwykonawca. Referencje są na urządzenie zupełnie innego typu, o innych parametrach. Ale wraz z referencjami dostarczyli oświadczenie, że firma startująca w przetargu może się powołać na doświadczenie producenta. Bardzo prosiłabym o radę czy taka referencja może zostać uznana? Czy raczej w świetle PZP można ją podważyć? Pozdrawiam.
0
2018-05-23 14:05 0

R.

Renata .....

24

jeżeli wykonawca polega na zasobach innego wykonawcy to może posłużyć się jego doświadczeniem, nie można mu tego zabronić. Musi tylko spełnić nasz warunek, jesli z wykazu czy z referencji wynika ze dostarczono cos innego niż wymagaliśmy w postawionym warunku to trzeba wezwać do uzupełnienia i zmiany wykazu.
A jeśli nie wskazali że korzystają z podwykonawcy to trzebaby najpierw sprawę wyjaśnić, ale dla mnie jest to korzyatnie z zasobów innego podmiotu na zasadach z art 22a.
jeżeli wykonawca polega na zasobach innego wykonawcy to może posłużyć się jego doświadczeniem, nie można mu tego zabronić. Musi tylko spełnić nasz warunek, jesli z wykazu czy z referencji wynika ze dostarczono cos innego niż wymagaliśmy w postawionym warunku to trzeba wezwać do uzupełnienia i zmiany wykazu. A jeśli nie wskazali że korzystają z podwykonawcy to trzebaby najpierw sprawę wyjaśnić, ale dla mnie jest to korzyatnie z zasobów innego podmiotu na zasadach z art 22a.
0
2018-05-24 08:33 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy