Forum

Powrót Odwołanie do KIO ?

E.

Emilia .....

1

Witam,

Co mogę zrobić jeżeli jestem wykonawcą, a po otwarciu ofert widzę, że są oferty które mają rażąco niższą cenę. Ceny różnią się miedzy sobą o 50 % . Mogę napisać odwołanie do KIO ? Postępowanie - przetarg pow. progu.
Witam, Co mogę zrobić jeżeli jestem wykonawcą, a po otwarciu ofert widzę, że są oferty które mają rażąco niższą cenę. Ceny różnią się miedzy sobą o 50 % . Mogę napisać odwołanie do KIO ? Postępowanie - przetarg pow. progu.
0
2018-05-25 14:33 0

R.

Renata .....

24

odwołanie, zgodnie z art 180 ustwawy Pzp, przysługuje WYŁĄCZNIE od niezgodnej z przepisami ustawy czynności zamawiającego lub zaniechania czynności do której jest on zobowiązany. Tak więc sam fakt zaoferowania przez konkurencję rażąco niskich cen nie jest powodem do złożenia odwołania.
Jeśli ceny są rażąco niskie Zamawiający ma obowiązek wezwać do wyjaśnienia składników ceny, jeśli tego nie zrobi -wtedy można się odwoływać (o ile jest to przetarg powyżej progów bo poniżej nie przysługuje - patrz art 180 ust 2).
odwołanie, zgodnie z art 180 ustwawy Pzp, przysługuje WYŁĄCZNIE od niezgodnej z przepisami ustawy czynności zamawiającego lub zaniechania czynności do której jest on zobowiązany. Tak więc sam fakt zaoferowania przez konkurencję rażąco niskich cen nie jest powodem do złożenia odwołania. Jeśli ceny są rażąco niskie Zamawiający ma obowiązek wezwać do wyjaśnienia składników ceny, jeśli tego nie zrobi -wtedy można się odwoływać (o ile jest to przetarg powyżej progów bo poniżej nie przysługuje - patrz art 180 ust 2).
0
2018-05-25 14:40 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy