Forum

Powrót Przedłużenie związania ofertą elektroniczne nieskuteczne?

M.

Michał .....

1

Dzień dobry. Mam pytanie. Zamawiający odrzuca ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 7a. Otrzymał wcześniej informację o przedłużeniu związania ofertą mailem w dn. 07.05. (w SIWZ jest wpisana taka droga porozumiewania). Nie otrzymał jednak formy papierowej. W międzyczasie 23.05. sprawa trafiła do KIO z odwołania konkurenta. Termin związania ulega zawieszeniu. Dn. 03.07 gdy nadal nie ma informacji z KIO, Zamawiający odrzuca ofertę z powodu braku ww. formy papierowej o związaniu ofertą. Co w takim wypadku? Zamawiający wydaje mi się, że nie udowodnił w sposób niepozostawiający wątpliwości, że nie było zgody na przedłużenie związania ofertą. Otrzymał przecież pismo (mail) o związaniu... Co mogę udowodnić wydrukiem z wysłanej poczty do Zamawiającego. Poza tym nawet upływ terminu związania ofertą nie przesądza o nieskuteczności oferty, lecz jedynie o braku obowiązku zawarcia umowy z Zamawiającym.
A jak się w tym wszystkim KIO znajduje?
Fakt, że Zamawiający "budzi się" z decyzją odrzucenia oferty po prawie 2 miesiącach od otrzymania maila o związaniu ofertą jest dla mnie próbą obejścia sprawy w KIO...
Proszę o komentarze i Waszą interpretację czy decyzja Zamawiającego jest bezprawna. Jeśli tak, to co można zrobić w takim wypadku.
Dzień dobry. Mam pytanie. Zamawiający odrzuca ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 7a. Otrzymał wcześniej informację o przedłużeniu związania ofertą mailem w dn. 07.05. (w SIWZ jest wpisana taka droga porozumiewania). Nie otrzymał jednak formy papierowej. W międzyczasie 23.05. sprawa trafiła do KIO z odwołania konkurenta. Termin związania ulega zawieszeniu. Dn. 03.07 gdy nadal nie ma informacji z KIO, Zamawiający odrzuca ofertę z powodu braku ww. formy papierowej o związaniu ofertą. Co w takim wypadku? Zamawiający wydaje mi się, że nie udowodnił w sposób niepozostawiający wątpliwości, że nie było zgody na przedłużenie związania ofertą. Otrzymał przecież pismo (mail) o związaniu... Co mogę udowodnić wydrukiem z wysłanej poczty do Zamawiającego. Poza tym nawet upływ terminu związania ofertą nie przesądza o nieskuteczności oferty, lecz jedynie o braku obowiązku zawarcia umowy z Zamawiającym. A jak się w tym wszystkim KIO znajduje? Fakt, że Zamawiający "budzi się" z decyzją odrzucenia oferty po prawie 2 miesiącach od otrzymania maila o związaniu ofertą jest dla mnie próbą obejścia sprawy w KIO... Proszę o komentarze i Waszą interpretację czy decyzja Zamawiającego jest bezprawna. Jeśli tak, to co można zrobić w takim wypadku.
0
2018-07-04 11:41 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Trochę się naplątało. Co do zasady przedłużenie terminu związania ofertą może przyjść mailowo - czy było pismo ze wskazaniem w jakiej formie musi być zgoda na wydłużenie terminu związania ofertą? Jeżeli to postępowanie z wadium - to również musi być jego przedłużenie - odpowiednio do formy wadium wpłaconego/złożonego przez Wykonawcę. Bez wydłużenia związania oferty wraz z wadium Wykonawca nie ma możliwości dalszego udziału w postępowaniu.
Z treści postu nie wynika czy to Zamawiający wzywał czy Wykonawca samodzielnie wydłużał termin związania oferta.
Sprawdziłabym dobrze treść odrzucenia, jakie jest uzasadnienie formalne.
Trochę się naplątało. Co do zasady przedłużenie terminu związania ofertą może przyjść mailowo - czy było pismo ze wskazaniem w jakiej formie musi być zgoda na wydłużenie terminu związania ofertą? Jeżeli to postępowanie z wadium - to również musi być jego przedłużenie - odpowiednio do formy wadium wpłaconego/złożonego przez Wykonawcę. Bez wydłużenia związania oferty wraz z wadium Wykonawca nie ma możliwości dalszego udziału w postępowaniu. Z treści postu nie wynika czy to Zamawiający wzywał czy Wykonawca samodzielnie wydłużał termin związania oferta. Sprawdziłabym dobrze treść odrzucenia, jakie jest uzasadnienie formalne.
0
2018-07-04 12:01 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy