Forum

Powrót Dostawa odzieży roboczej oraz jej pranie i konserwacja - zamówienie poniżej 30 tys. euro

M.

Malwina .....

10

Witajcie, jak zwykle przychodzę z pytaniem, bo kto pyta nie błądzi.

Sprawa wygląda następująco:
Jako Zamawiający kupujemy odzież roboczą dla pracowników oraz kupujemy usługę jej prania i konserwacji.
Do tej pory moja poprzedniczka robiła to w wersji łączonej, czyli w budżecie (ok. 120 tys. zł) musiała się zmieścić i odzież, i jej pranie i konserwacja.

Moje pytanie brzmi, czy te dwie rzeczy należy łączyć, czy można je rozdzielić i przeznaczyć 120 tys. zł na odzież i osobno 120 tys. zł na pranie i konserwację?
W mojej opinii są to dwie różne rzeczy, oczywiście pojawia się tutaj w pewnym sensie tożsamość przedmiotowa i podmiotowa, ponieważ są firmy, które dostarczają /szyją odzież oraz świadczą usługi prania i konserwacji, ale są też firmy, które nie łączą tych dwóch działek. Ponadto kwota jest poniżej progu, więc ustawa nie jest obowiązująca.

Proszę o rady!
Witajcie, jak zwykle przychodzę z pytaniem, bo kto pyta nie błądzi. Sprawa wygląda następująco: Jako Zamawiający kupujemy odzież roboczą dla pracowników oraz kupujemy usługę jej prania i konserwacji. Do tej pory moja poprzedniczka robiła to w wersji łączonej, czyli w budżecie (ok. 120 tys. zł) musiała się zmieścić i odzież, i jej pranie i konserwacja. Moje pytanie brzmi, czy te dwie rzeczy należy łączyć, czy można je rozdzielić i przeznaczyć 120 tys. zł na odzież i osobno 120 tys. zł na pranie i konserwację? W mojej opinii są to dwie różne rzeczy, oczywiście pojawia się tutaj w pewnym sensie tożsamość przedmiotowa i podmiotowa, ponieważ są firmy, które dostarczają /szyją odzież oraz świadczą usługi prania i konserwacji, ale są też firmy, które nie łączą tych dwóch działek. Ponadto kwota jest poniżej progu, więc ustawa nie jest obowiązująca. Proszę o rady!
0
2018-07-18 09:30 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Osobiście bym rozdzieliła. Nawet szacowanie inaczej należałoby zrobić. Zakup odzieży z reguły można przewidzieć i dostarczyć jednorazowo (oczywiście może być dostawa sukcesywna - zależy od naszych potrzeb). Natomiast usługi prania lub konserwacji (jeżeli to np. usługa roczna, półroczna itp) nie można wykonać jednorazowo, jest to usługa ciągła.
Firmy dywersyfikują swoją działalność, ale należałoby by patrzeć pod kontem podstawowej działalności.
Osobiście bym rozdzieliła. Nawet szacowanie inaczej należałoby zrobić. Zakup odzieży z reguły można przewidzieć i dostarczyć jednorazowo (oczywiście może być dostawa sukcesywna - zależy od naszych potrzeb). Natomiast usługi prania lub konserwacji (jeżeli to np. usługa roczna, półroczna itp) nie można wykonać jednorazowo, jest to usługa ciągła. Firmy dywersyfikują swoją działalność, ale należałoby by patrzeć pod kontem podstawowej działalności.
0
2018-07-18 09:38 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy