Forum

Powrót dostawa czy robota budowlana

M.

Mariusz .....

9

witam,
musimy zapewnic dostepnosc do budynku osobom niepelnosprawnym. Podjeto decyzje by zamontowac eletryczna platforme obok glowych schodow. Wg mnie jest to robota budowlana ale radce uwaza, ze jest to dostaw wraz z montazem. Prac budowlanych moze nie ma tam duzo, przymocowanie kilkoma srubami do podloza i budynku oraz podpiecie do instalacji elektrycznej (wiec wartosc windy-platformy jest wieksza niz koszt pracy) ale jakos nie potrafir tego inaczej jako robota budowlana zakwalifikowac. Jakich argumentow uzyc jesli mam racje:)?
Kod: 45313100-5
Pełna nazwa: Instalowanie wind
witam, musimy zapewnic dostepnosc do budynku osobom niepelnosprawnym. Podjeto decyzje by zamontowac eletryczna platforme obok glowych schodow. Wg mnie jest to robota budowlana ale radce uwaza, ze jest to dostaw wraz z montazem. Prac budowlanych moze nie ma tam duzo, przymocowanie kilkoma srubami do podloza i budynku oraz podpiecie do instalacji elektrycznej (wiec wartosc windy-platformy jest wieksza niz koszt pracy) ale jakos nie potrafir tego inaczej jako robota budowlana zakwalifikowac. Jakich argumentow uzyc jesli mam racje:)? Kod: 45313100-5 Pełna nazwa: Instalowanie wind
0
2018-07-26 09:33 0

Z.

Zofia .....

1

Dzień dobry,
zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 2 pzp dostawa może obejmować również rozmieszczenie lub instalację, za roboty budowlane uważa się jedynie roboty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 2 c. Analizując ten dokument (Rozporządzenie MR w sprawie wykazu robót budowlanych) trudno znaleźć argument do zaklasyfikowania zamówienia do robót budowlanych. W sprawie ma również zastosowanie przepis art. 5c pzp - stosuje się przepisy dotyczące tego rodzaju zamówienia, który odpowiada jego głównemu przedmiotowi. Konkludując główny przedmiot to platforma dla niepełnosprawnych - wartościowo, celowościowo. Roboty budowlane stanowią marginalną część zamówienia. CPV: 42413200-6 jeżeli platforma będzie hydrauliczna, 42413400-0 jeżeli będzie mechaniczna
Pozdrawiam
AM
Dzień dobry, zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 2 pzp dostawa może obejmować również rozmieszczenie lub instalację, za roboty budowlane uważa się jedynie roboty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 2 c. Analizując ten dokument (Rozporządzenie MR w sprawie wykazu robót budowlanych) trudno znaleźć argument do zaklasyfikowania zamówienia do robót budowlanych. W sprawie ma również zastosowanie przepis art. 5c pzp - stosuje się przepisy dotyczące tego rodzaju zamówienia, który odpowiada jego głównemu przedmiotowi. Konkludując główny przedmiot to platforma dla niepełnosprawnych - wartościowo, celowościowo. Roboty budowlane stanowią marginalną część zamówienia. CPV: 42413200-6 jeżeli platforma będzie hydrauliczna, 42413400-0 jeżeli będzie mechaniczna Pozdrawiam AM
0
2018-07-26 10:12 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy