Forum

Powrót Rażąco niska a rażąco wysoka cena

K.

Katarzyna .....

10

Zrobiliśmy postępowanie na usługi z podziałem na części, poniżej progu unijnego. W dwóch częściach wpłynęły oferty przekraczające próg unijny, a zatem znacznie przekraczające nasz szacunek i budżet. Jest też oferta naszym zdanie realna, lekko przekraczająca nasz budżet i taka "pośrodku". Oferta najkorzystniejsza odbiega od średniej arytmetycznej złożonych ofert o 30% ale i tak przewyższa kwotę jaką Zamawiający zamierzał przeznaczyć. Czy Waszym zdaniem powinnam bezwzględnie zapytać o rażąco nisko cenę, skoro żeby rozstrzygać należy środków dołożyć? Czy mogę uznać, że skoro od wartości szacunkowej nie odbiega o 30% to pytać nie muszę?
Zrobiliśmy postępowanie na usługi z podziałem na części, poniżej progu unijnego. W dwóch częściach wpłynęły oferty przekraczające próg unijny, a zatem znacznie przekraczające nasz szacunek i budżet. Jest też oferta naszym zdanie realna, lekko przekraczająca nasz budżet i taka "pośrodku". Oferta najkorzystniejsza odbiega od średniej arytmetycznej złożonych ofert o 30% ale i tak przewyższa kwotę jaką Zamawiający zamierzał przeznaczyć. Czy Waszym zdaniem powinnam bezwzględnie zapytać o rażąco nisko cenę, skoro żeby rozstrzygać należy środków dołożyć? Czy mogę uznać, że skoro od wartości szacunkowej nie odbiega o 30% to pytać nie muszę?
0
2018-07-31 11:42 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Najpierw - o ile ceny nie zawierają błędów rachunkowych - sprawdziłabym czy mamy na dołożenie środków do przyjęcia oferty (każda jest powyżej naszych środków). Nie wiem jakie były inne kryteria - żeby nawet "wstępnie" zerknąć jak ułożyłby się prawdopodobny ranking i ile środków potrzebujemy żeby można było wybrać tą prawdopodobnie najkorzystniejszą.
Jeżeli różnica wynika z dwóch zawyżonych ofert, nasz szacunek był poprawny i w tym zakresie oferta nie jest zaniżona, to nie badałabym RNC. Natomiast, najpierw sprawdziłabym, czy nas stać na ofertę. Co do zasady nie wzywamy Wykonawców do składania dokumentów jeżeli m.in. postępowanie będzie unieważnione.
Najpierw - o ile ceny nie zawierają błędów rachunkowych - sprawdziłabym czy mamy na dołożenie środków do przyjęcia oferty (każda jest powyżej naszych środków). Nie wiem jakie były inne kryteria - żeby nawet "wstępnie" zerknąć jak ułożyłby się prawdopodobny ranking i ile środków potrzebujemy żeby można było wybrać tą prawdopodobnie najkorzystniejszą. Jeżeli różnica wynika z dwóch zawyżonych ofert, nasz szacunek był poprawny i w tym zakresie oferta nie jest zaniżona, to nie badałabym RNC. Natomiast, najpierw sprawdziłabym, czy nas stać na ofertę. Co do zasady nie wzywamy Wykonawców do składania dokumentów jeżeli m.in. postępowanie będzie unieważnione.
0
2018-07-31 11:50 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy