Forum

Powrót przetarg nieograniczony na redakcja druk dostawa i tłumaczenie 3 publikacji

G.

Gabriela .....

2

jak w tytule. tworzę siwz na w/w zamówienie. współfinansowane ze środków ue. jak z warunkami udziału w postępowaniu i wykluczeniem? ogólnie kwota na ok 90 tyś zł.
wstępnie dałam wykluczenie na podstawie 24 ust 5 pkt 1-2,4-7 ale nie wiem czy dobrze, że aż tyle?
jak w tytule. tworzę siwz na w/w zamówienie. współfinansowane ze środków ue. jak z warunkami udziału w postępowaniu i wykluczeniem? ogólnie kwota na ok 90 tyś zł. wstępnie dałam wykluczenie na podstawie 24 ust 5 pkt 1-2,4-7 ale nie wiem czy dobrze, że aż tyle?
0
2018-08-14 10:57 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Zamawiający samodzielnie podejmuje decyzję czy zastosować przesłanki fakultatywne (a tak na marginesie - po co art. 24 ust 5 pkt 1?) oraz czy określić warunki udziału w postępowaniu. Z reguły użytkownik decyduje - ponieważ ma większą wiedzę nt podmiotów świadczących tego rodzaju usługę. Nie ma obowiązku stawiania warunków czy wymagania spełnienia przesłanek fakultatywnych. Natomiast, jeżeli nie użytkownik lub kierownik Zamawiajacego, to DZP ma doświadczenie z poprzednich tego rodzaju postępowań i na bazie tego doświadczenia określa wymagania.
W przetargach nie stawiamy wymagań tylko po to żeby były, nawet jak jest to finansowane ze środków unijnych. Postawione wymagania mają nam zagwarantować wykonawcę , który w sposób dla nas oczekiwany zrealizuje zamówienie.
Zamawiający samodzielnie podejmuje decyzję czy zastosować przesłanki fakultatywne (a tak na marginesie - po co art. 24 ust 5 pkt 1?) oraz czy określić warunki udziału w postępowaniu. Z reguły użytkownik decyduje - ponieważ ma większą wiedzę nt podmiotów świadczących tego rodzaju usługę. Nie ma obowiązku stawiania warunków czy wymagania spełnienia przesłanek fakultatywnych. Natomiast, jeżeli nie użytkownik lub kierownik Zamawiajacego, to DZP ma doświadczenie z poprzednich tego rodzaju postępowań i na bazie tego doświadczenia określa wymagania. W przetargach nie stawiamy wymagań tylko po to żeby były, nawet jak jest to finansowane ze środków unijnych. Postawione wymagania mają nam zagwarantować wykonawcę , który w sposób dla nas oczekiwany zrealizuje zamówienie.
0
2018-08-14 11:22 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy