Forum

Powrót podstawa unieważnienie gdy wykonawca odstapił od podpisania umowy

K.

Katarzyna .....

13

Na jakiej podstawie unieważnić postępowanie gdy mając jedynie jedną ofertę, wykonawca wycofał się z podpisania umowy. Zgodnie z 94 ust. 3 jak wykonawca uchyla się od podpisania umowy to biorę kolejnego ale ja nie mam kolejnego ten był jedyny. W 93 nie ma przesłanki do unieważnienia wprost do takiej sytuacji . Dodam że nie było wadium i zabezpieczenia.
Na jakiej podstawie unieważnić postępowanie gdy mając jedynie jedną ofertę, wykonawca wycofał się z podpisania umowy. Zgodnie z 94 ust. 3 jak wykonawca uchyla się od podpisania umowy to biorę kolejnego ale ja nie mam kolejnego ten był jedyny. W 93 nie ma przesłanki do unieważnienia wprost do takiej sytuacji . Dodam że nie było wadium i zabezpieczenia.
0
2018-08-20 15:21 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Ten problem był już wielokrotnie omawiany na forum.
Są dwie opinie i praktyki (ustawa trochę dziurawa w tym przypadku).
1 - unieważnienie z art. 93 ust 1 pkt 7 (dla mnie i wielu wątpliwe, bo jaka to wada i dlaczego nasza :) ale UZP też się na ten art. powołuje),
2 - w protokole info o niepodpisaniu umowy z podaniem przyczyny. Nic więcej.
Po nowelizacji, niektórzy w ogłoszeniu o udzieleniu zaznaczają postępowanie unieważnione, ale w treści podają tylko przyczynę np. odstąpienie od podpisania umowy.
Ten problem był już wielokrotnie omawiany na forum. Są dwie opinie i praktyki (ustawa trochę dziurawa w tym przypadku). 1 - unieważnienie z art. 93 ust 1 pkt 7 (dla mnie i wielu wątpliwe, bo jaka to wada i dlaczego nasza :) ale UZP też się na ten art. powołuje), 2 - w protokole info o niepodpisaniu umowy z podaniem przyczyny. Nic więcej. Po nowelizacji, niektórzy w ogłoszeniu o udzieleniu zaznaczają postępowanie unieważnione, ale w treści podają tylko przyczynę np. odstąpienie od podpisania umowy.
0
2018-08-21 10:52 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy