Forum

Powrót zmiana istotna czy nie

A.

Anna .....

32

Jak w takim przypadku podejść do tematu w sytuacji , postępowanie powyzej progu, gdy nie odznaczyłam przesłanki dotyczacej naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa socjalnego??? (wspomnę, ze mam zaznaczone przesłanki dotyczace naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa środowiska i prawa pracy" (de facto Wykonawca składa na potwierdzenie KRK) - żądałam tylko obligatoryjnych przesłanek wykluczenia i zdania sa podzielone czy odznaczać przesłankę dot. naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa socjalnego, boję się ryzykować - postępowanie ze środków unijnych, w jaki sposób obroniłabym stanowisko???

Moje pytanie,
-gdy dokonam zmiany SIWZ w zakresie JEDZ-a (zamieszczę prawidłowy JEDZ do wypełnienia) to jest to zmiana istotna czy nie???, czy powinnam przedłużać termin otwarcia ofert???
-na ile dni przed otwarciem powinnam dokonać zmiany JEDZ-a???

Proszę o podpowiedzi. Bardzo pilne!
Jak w takim przypadku podejść do tematu w sytuacji , postępowanie powyzej progu, gdy nie odznaczyłam przesłanki dotyczacej naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa socjalnego??? (wspomnę, ze mam zaznaczone przesłanki dotyczace naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa środowiska i prawa pracy" (de facto Wykonawca składa na potwierdzenie KRK) - żądałam tylko obligatoryjnych przesłanek wykluczenia i zdania sa podzielone czy odznaczać przesłankę dot. naruszenia obowiązków w dziedzinie prawa socjalnego, boję się ryzykować - postępowanie ze środków unijnych, w jaki sposób obroniłabym stanowisko??? Moje pytanie, -gdy dokonam zmiany SIWZ w zakresie JEDZ-a (zamieszczę prawidłowy JEDZ do wypełnienia) to jest to zmiana istotna czy nie???, czy powinnam przedłużać termin otwarcia ofert??? -na ile dni przed otwarciem powinnam dokonać zmiany JEDZ-a??? Proszę o podpowiedzi. Bardzo pilne!
0
2018-09-10 12:39 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Rzeczywiście, zdania są podzielone co do tej przesłanki. Wynika to głównie z innego "rozumienia" prawa socjalnego w UE i u nas, a co za tym idzie to naszych przepisów prawnych. Były kontrolowane postępowania z JEDZem i zaznaczoną przesłanką, bez wymagań fakultatywnych - bez uwag.
Jeżeli zdecydujesz się na zmianę JEDZa to wydłuż termin na składanie ofert. Może się też tak zdarzyć, że Wykonawcy posiadają własne oświadczenie JEDZ - kompletnie wypełnione w zakresie niepodleganiu wykluczeniu. Wówczas do posiadanego wzoru wypełniają pozycje wynikające z naszego postępowania i wskazujące na przedmiotowy przetarg. Tym samym, otrzymamy oświadczenie "bogatsze" w treści - wówczas sprawdzane jest jakie wymagania postawił Zamawiający i jakich dokumentów żąda na wezwanie.
Wszelkie zmiany istotne - 15 dni przed otwarciem ofert.
Rzeczywiście, zdania są podzielone co do tej przesłanki. Wynika to głównie z innego "rozumienia" prawa socjalnego w UE i u nas, a co za tym idzie to naszych przepisów prawnych. Były kontrolowane postępowania z JEDZem i zaznaczoną przesłanką, bez wymagań fakultatywnych - bez uwag. Jeżeli zdecydujesz się na zmianę JEDZa to wydłuż termin na składanie ofert. Może się też tak zdarzyć, że Wykonawcy posiadają własne oświadczenie JEDZ - kompletnie wypełnione w zakresie niepodleganiu wykluczeniu. Wówczas do posiadanego wzoru wypełniają pozycje wynikające z naszego postępowania i wskazujące na przedmiotowy przetarg. Tym samym, otrzymamy oświadczenie "bogatsze" w treści - wówczas sprawdzane jest jakie wymagania postawił Zamawiający i jakich dokumentów żąda na wezwanie. Wszelkie zmiany istotne - 15 dni przed otwarciem ofert.
0
2018-09-10 12:48 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy