Forum

Powrót Oczywista omyłka rachunkowa czy błąd w obliczaniu ceny?

I.

Izabela .....

1

Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Oferent złożył ofertę podając kwotę netto. Przeliczył przez poprawną stawkę VAT, ale w ofercie wpisał błędną kwotę obliczonego podatku VAT, a w konsekwencji niepoprawną kwotę brutto. Czy powinnam, to zakwalifikować, jako oczywista omyłkę rachunkową i poinformować go o tym fakcie czy uznać, jako błąd w obliczaniu ceny i odrzucić ofertę?
Analizując problem opierałam się na wyroku KIO 2695/10 oraz 542/16 i wydaje mi się, że jest to oczywista omyłka, ale czym dłużej w tym "grzebie" tym mniej wiem...
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Oferent złożył ofertę podając kwotę netto. Przeliczył przez poprawną stawkę VAT, ale w ofercie wpisał błędną kwotę obliczonego podatku VAT, a w konsekwencji niepoprawną kwotę brutto. Czy powinnam, to zakwalifikować, jako oczywista omyłkę rachunkową i poinformować go o tym fakcie czy uznać, jako błąd w obliczaniu ceny i odrzucić ofertę? Analizując problem opierałam się na wyroku KIO 2695/10 oraz 542/16 i wydaje mi się, że jest to oczywista omyłka, ale czym dłużej w tym "grzebie" tym mniej wiem...
0
2018-09-20 15:23 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

Wyraźnie widać że błąd jest efektem niezamierzonego działania - złego mnożenia - To oznacza że stanowi oczywistą omyłkę rachunkową
Wyraźnie widać że błąd jest efektem niezamierzonego działania - złego mnożenia - To oznacza że stanowi oczywistą omyłkę rachunkową
0
2018-09-20 15:32 2
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy