Forum

Powrót niedotrzymanie terminu nie z winy WYkonawcy

M.

Malwina .....

24

Dzień dobry mam pytanie
Mam z wykonawcą umowę podpisaną w czerwcu na wykonanie kanalizacji. Zamawiając dane rury Wykonawca w czerwcu dostał odpowiedź że te rury ma otrzymać w sierpniu Ale wiadomo jak jest teraz i do tej pory nie otrzymał tych rur od producenta gdzie ma poświadczenie. Niestety chcielibyśmy przedłużyć wykonanie tego zadania Wykonawcy ale nie wiem na jaki artykuł bądź jaką postać prawną mogłabym się powołać.
Dzień dobry mam pytanie Mam z wykonawcą umowę podpisaną w czerwcu na wykonanie kanalizacji. Zamawiając dane rury Wykonawca w czerwcu dostał odpowiedź że te rury ma otrzymać w sierpniu Ale wiadomo jak jest teraz i do tej pory nie otrzymał tych rur od producenta gdzie ma poświadczenie. Niestety chcielibyśmy przedłużyć wykonanie tego zadania Wykonawcy ale nie wiem na jaki artykuł bądź jaką postać prawną mogłabym się powołać.
0
2018-10-16 21:37 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Wykonawca powinien składając ofertę rozeznać dokładnie rynek dostawców i zorientować się czy poszczególne towary uda mu się zdobyć i wykonać umowę w terminie określonym w umowie. Ponadto w umowie często daje się warunki zmiany umowy dot. terminu realizacji, np. z uwagi na niekorzystne warunki atmosferyczne, działanie siły wyższej, ale musi być to opisane w umowie (art. 144 ust. 1 pkt 1) Jeżeli nie ma tego to ciężko będzie przedłużyć termin realizacji, bo jest to istotna zmiana.
Wykonawca powinien składając ofertę rozeznać dokładnie rynek dostawców i zorientować się czy poszczególne towary uda mu się zdobyć i wykonać umowę w terminie określonym w umowie. Ponadto w umowie często daje się warunki zmiany umowy dot. terminu realizacji, np. z uwagi na niekorzystne warunki atmosferyczne, działanie siły wyższej, ale musi być to opisane w umowie (art. 144 ust. 1 pkt 1) Jeżeli nie ma tego to ciężko będzie przedłużyć termin realizacji, bo jest to istotna zmiana.
0
2018-10-17 07:49 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy