Forum

Powrót Zobowiązanie art. 22a ust. 2. Chyba warto przeczytać.

A.

Adam .....

7

Jakiś czas temu był na forum założony wątek czy po noweli rozporządzenia zobowiązanie, o którym mowa w ustawie PZP ma być składane jak dotychczas w oryginale czy może w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. Większość z forumowiczów sugerowała, ze jednak nadal ma być składane w oryginale.
Oto odpowiedź eksperta:"Po nowelizacji rozporządzenia o dokumentach, par 14 ust 2 dokumenty lub oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu, składane są w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem. Pytanie tylko czy o zobowiązaniu jest mowa w rozporządzeniu. W ustawie Pzp wskazane jest: w szczególności zobowiązanie. W rozporządzeniu w par 9 ust 1 – dokumenty. Pytanie czy zobowiązanie należy do tej grupy dokumentów. UZP np. omawiając zagadnienie powołania się na potencjał innego podmiotu, wskazuje: zobowiązanie lub inny dokument, co sugerowałoby wrzucenie zobowiązania do katalogu dokumentów, wówczas przedkładane byłoby w kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem".
Jakiś czas temu był na forum założony wątek czy po noweli rozporządzenia zobowiązanie, o którym mowa w ustawie PZP ma być składane jak dotychczas w oryginale czy może w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. Większość z forumowiczów sugerowała, ze jednak nadal ma być składane w oryginale. Oto odpowiedź eksperta:"Po nowelizacji rozporządzenia o dokumentach, par 14 ust 2 dokumenty lub oświadczenia, o których mowa w rozporządzeniu, składane są w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem. Pytanie tylko czy o zobowiązaniu jest mowa w rozporządzeniu. W ustawie Pzp wskazane jest: w szczególności zobowiązanie. W rozporządzeniu w par 9 ust 1 – dokumenty. Pytanie czy zobowiązanie należy do tej grupy dokumentów. UZP np. omawiając zagadnienie powołania się na potencjał innego podmiotu, wskazuje: zobowiązanie lub inny dokument, co sugerowałoby wrzucenie zobowiązania do katalogu dokumentów, wówczas przedkładane byłoby w kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem".
0
2018-11-05 11:18 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy