Forum

Powrót Błędnie oszacowana wartość zamówienie - czy mogę unieważnić postępowanie ?

Ł.

Łukasz .....

1

Mam problem z postępowaniem na dostawę materiałów medycznych, w formularzu ofertowym popełniłem omyłkę wpisując w jednej z pozycji ilość 200 i jednostka miary jako "opakowanie" a jednocześnie w opisie tej zamówienia jest informacja że towar pakowany jest po 10 szt/opakowanie co przy cenie 70 zł za sztukę dało wartość 140 000 zł.
Problem w tym że rzeczywiste potrzeby zakupowe to 200 ale sztuk czyli 14 000 zł. W wzorze umowy mam zapis że zastrzegam prawo do nieobjęcia realizacją do 40% wartości umowy co niestety w tym przypadku mnie nie ratuje a zawarcie umowy na zawyżoną kwotę może powodować powstanie roszczenia wykonawcy o wykonanie umowy do wysokości 60% wartości. Niestety kwota podana na otwarciu jest obliczona na podstawie też błędnie i wynosi 145 000 zł więc nie mogę unieważnić postępowania na podstawie art 93 ust. 1 pkt 4.
Czy mogę unieważnić postępowanie opierając się na jakiś innych przesłankach?
Mam problem z postępowaniem na dostawę materiałów medycznych, w formularzu ofertowym popełniłem omyłkę wpisując w jednej z pozycji ilość 200 i jednostka miary jako "opakowanie" a jednocześnie w opisie tej zamówienia jest informacja że towar pakowany jest po 10 szt/opakowanie co przy cenie 70 zł za sztukę dało wartość 140 000 zł. Problem w tym że rzeczywiste potrzeby zakupowe to 200 ale sztuk czyli 14 000 zł. W wzorze umowy mam zapis że zastrzegam prawo do nieobjęcia realizacją do 40% wartości umowy co niestety w tym przypadku mnie nie ratuje a zawarcie umowy na zawyżoną kwotę może powodować powstanie roszczenia wykonawcy o wykonanie umowy do wysokości 60% wartości. Niestety kwota podana na otwarciu jest obliczona na podstawie też błędnie i wynosi 145 000 zł więc nie mogę unieważnić postępowania na podstawie art 93 ust. 1 pkt 4. Czy mogę unieważnić postępowanie opierając się na jakiś innych przesłankach?
0
2018-11-11 12:37 0

E.

Ewa .....

Fachowiec 512

W pierwszej kolejności czy rozważał mozliwość dokonanie zmian w siwz/ ogłoszeniu Jesli jest to jeszcze mozliwe - dążąc do uratowania postępowania to trzeba dokonac zmian - pamiętając o zmianie wysokości wadium, jeśli było Jesli nie jest to już możliwe to podstawą unieważnienia powinien byc art 93 ust 1 pkt 7
W pierwszej kolejności czy rozważał mozliwość dokonanie zmian w siwz/ ogłoszeniu Jesli jest to jeszcze mozliwe - dążąc do uratowania postępowania to trzeba dokonac zmian - pamiętając o zmianie wysokości wadium, jeśli było Jesli nie jest to już możliwe to podstawą unieważnienia powinien byc art 93 ust 1 pkt 7
0
2018-11-12 07:31 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy