Forum

Powrót Umowy rozliczane elektronicznie w Zamówieniach Publicznych... ?

J.

Justyna .....

6

witam,
Mam pytanie do was...
Czy spotkaliście się z informacją, że od 04.2019r. wszystkie umowy dot. zamówień publicznych będą miały być zgłaszane czy rozliczane poprzez miniPortal?
Pytam, ponieważ dziś Wydziału Finansowego otrzymałam informację, że doczytały że umowy maja być rozliczane elektronicznie i czy my w wydziale zamówień publ. będziemy zmieniać zapisy w SIWZ bo na chwilę obecną mamy zapis, że wszystkie faktury w formie papierowej...itd.
witam, Mam pytanie do was... Czy spotkaliście się z informacją, że od 04.2019r. wszystkie umowy dot. zamówień publicznych będą miały być zgłaszane czy rozliczane poprzez miniPortal? Pytam, ponieważ dziś Wydziału Finansowego otrzymałam informację, że doczytały że umowy maja być rozliczane elektronicznie i czy my w wydziale zamówień publ. będziemy zmieniać zapisy w SIWZ bo na chwilę obecną mamy zapis, że wszystkie faktury w formie papierowej...itd.
0
2019-01-16 13:59 0

J.

Justyna .....

6

Od 18 kwietnia 2019 r. zamawiający muszą być gotowi na odbiór faktury w postaci elektronicznej.

Mają więc kilka miesięcy na to, by dostosować się do zmian. Dostosowanie oznacza w tym przypadku nie tylko przystosowanie systemów finansowo-księgowych, ale również merytoryczne przygotowanie pracowników i zapoznanie ich z nowymi standardami. Dla wykonawców przewidziano możliwość wystawiania i wysyłania ustrukturyzowanych faktur elektronicznych.

Faktury ustrukturyzowane

Format e-faktury określają przepisy prawa. Ustrukturyzowana faktura elektroniczna powinna składać się z danych wymaganych przepisami o podatku od towarów i usług oraz danych zawierających:
•informacje dotyczące odbiorcy płatności,
•wskazanie umowy zamówienia publicznego.

Dzięki ujednoliconej strukturze systemy informatyczne będą mogły przetwarzać takie dokumenty bez potrzeby angażowania pracownika. Nowe prawo istotnie ograniczy więc ryzyko ludzkich błędów.

Czy ktoś z was zna temat bliżej i może powiedzieć coś więcej... ?
Od 18 kwietnia 2019 r. zamawiający muszą być gotowi na odbiór faktury w postaci elektronicznej. Mają więc kilka miesięcy na to, by dostosować się do zmian. Dostosowanie oznacza w tym przypadku nie tylko przystosowanie systemów finansowo-księgowych, ale również merytoryczne przygotowanie pracowników i zapoznanie ich z nowymi standardami. Dla wykonawców przewidziano możliwość wystawiania i wysyłania ustrukturyzowanych faktur elektronicznych. Faktury ustrukturyzowane Format e-faktury określają przepisy prawa. Ustrukturyzowana faktura elektroniczna powinna składać się z danych wymaganych przepisami o podatku od towarów i usług oraz danych zawierających: •informacje dotyczące odbiorcy płatności, •wskazanie umowy zamówienia publicznego. Dzięki ujednoliconej strukturze systemy informatyczne będą mogły przetwarzać takie dokumenty bez potrzeby angażowania pracownika. Nowe prawo istotnie ograniczy więc ryzyko ludzkich błędów. Czy ktoś z was zna temat bliżej i może powiedzieć coś więcej... ?
0
2019-01-16 14:20 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy