Forum

Powrót Zmiana umowy

K.

Katarzyna .....

28

Witam, z końcem stycznia kończy nam się umowa (krótki termin), no i mamy dwa stanowiska w firmie, jak należy postąpić:
1. przedłużyć dotychczasową umowę aneksem o ok. 1 m-c i zrobić przetarg, o wartości poniżej progów unijnych, (informuję, że nie została wybrana cała ilość asortymentu z umowy),
2. zrobić zapytanie ofertowe wg obowiązującego regulaminu i udzielić zamówienia poniżej 30.00 euro na ok. 1 m-c i w tym samym czasie ogłosić przetarg, o wartości poniżej progów unijnych.
Które stanowisko należałoby przyjąć?
Witam, z końcem stycznia kończy nam się umowa (krótki termin), no i mamy dwa stanowiska w firmie, jak należy postąpić: 1. przedłużyć dotychczasową umowę aneksem o ok. 1 m-c i zrobić przetarg, o wartości poniżej progów unijnych, (informuję, że nie została wybrana cała ilość asortymentu z umowy), 2. zrobić zapytanie ofertowe wg obowiązującego regulaminu i udzielić zamówienia poniżej 30.00 euro na ok. 1 m-c i w tym samym czasie ogłosić przetarg, o wartości poniżej progów unijnych. Które stanowisko należałoby przyjąć?
0
2019-01-29 12:18 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Na podstawie powyższych informacji, bez dokumentacji przetargowej, w tym zawartej umowy trudno jednoznacznie stwierdzić. Co najwyżej można głosować: jestem za 1 lub jestem za 2.
Nie ma informacji czy umowa zawierała zapisy o dokonywaniu zmian w zawartej umowie, w tym aneksach dot. wydłużenia terminu realizacji (to istotna zmiana).
Przetarg można zawsze ogłosić. Można zastosować 6a i na jakąś cząstkę ogłosić wg innej procedury - odpowiednio do oszacowanej kwoty.
Natomiast, skoro nie została wybrana cała ilość asortymentu to czy Zamawiający przewidział taką sytuację, wskazał min. ilość do której się zobowiązuje lub inne rozwiązanie w takiej sytuacji. Zdarza się, że przy braku zapisów w takich sytuacjach, Wykonawca na koniec umowy pakuje całość niewybranego asortymentu i przesyłam do Zamawiającego - wg umowy.
Na podstawie powyższych informacji, bez dokumentacji przetargowej, w tym zawartej umowy trudno jednoznacznie stwierdzić. Co najwyżej można głosować: jestem za 1 lub jestem za 2. Nie ma informacji czy umowa zawierała zapisy o dokonywaniu zmian w zawartej umowie, w tym aneksach dot. wydłużenia terminu realizacji (to istotna zmiana). Przetarg można zawsze ogłosić. Można zastosować 6a i na jakąś cząstkę ogłosić wg innej procedury - odpowiednio do oszacowanej kwoty. Natomiast, skoro nie została wybrana cała ilość asortymentu to czy Zamawiający przewidział taką sytuację, wskazał min. ilość do której się zobowiązuje lub inne rozwiązanie w takiej sytuacji. Zdarza się, że przy braku zapisów w takich sytuacjach, Wykonawca na koniec umowy pakuje całość niewybranego asortymentu i przesyłam do Zamawiającego - wg umowy.
0
2019-01-29 12:30 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy