Forum

Powrót przetarg na dostawę komputerów - jaki zapis?

W.

Wiesława .....

3

Przetarg nieograniczony poniżej progów unijnych. Przedmiotem zamówienia są komputery. Żądam:
• Dokumentu poświadczającego, że sprzęt jest produkowany zgodnie
z normami ISO 9001
• Deklaracji zgodności CE
• Dokumentu poświadczającego, że oferowany sprzęt jest produkowany zgodnie z normami Energy Star 6.1

Mam pytanie. Co będzie lepsze?
1.Czy tych dokumentów mogę żądać na wezwanie z art.26 ust 2.? (tylko od Wykonawcy, który złożył ofertę najwyżej ocenioną)
2. Czy muszę żądać tych dokumentów wraz z ofertą?(ale to będzie wówczas stanowiło treść oferty). Nie chcę robić z nich treści oferty, ponieważ w wypadku gdy któryś z Wykonawców nie złoży powyższych dokumentów będę zmuszona ofertę odrzucić jako niezgodną z SIWZ (nie wolno zmieniać treści oferty).
Przetarg nieograniczony poniżej progów unijnych. Przedmiotem zamówienia są komputery. Żądam: • Dokumentu poświadczającego, że sprzęt jest produkowany zgodnie z normami ISO 9001 • Deklaracji zgodności CE • Dokumentu poświadczającego, że oferowany sprzęt jest produkowany zgodnie z normami Energy Star 6.1 Mam pytanie. Co będzie lepsze? 1.Czy tych dokumentów mogę żądać na wezwanie z art.26 ust 2.? (tylko od Wykonawcy, który złożył ofertę najwyżej ocenioną) 2. Czy muszę żądać tych dokumentów wraz z ofertą?(ale to będzie wówczas stanowiło treść oferty). Nie chcę robić z nich treści oferty, ponieważ w wypadku gdy któryś z Wykonawców nie złoży powyższych dokumentów będę zmuszona ofertę odrzucić jako niezgodną z SIWZ (nie wolno zmieniać treści oferty).
0
2019-02-12 07:36 0

M.

Mariusz .....

14

Tak na wstępie a propo kwestii technicznych dodałbym zobowiązanie w treści oferty, że części zamienne, oprogramowanie, w tym windows będzie dostępne przez określony czas na rynku ( kwestia co ile Państwo wymieniają sprzęt, bo jeśli często to raczej nie będzie z tym problemu)
a propo kwestii formalnych to trochę nie rozumiem podejścia, bo jeśli wybierze Pani wariant drugi to przecież w przypadku nie złożenia wymaganych dokumentów i tak nie będzie Pani mogła wybrać tej "najkorzystniejszej" oferty, więc może lepiej żądać od razu i tym samym większe prawdopodobieństwo że później nie będą kombinować ci "najkorzystniejsi".
Tak na wstępie a propo kwestii technicznych dodałbym zobowiązanie w treści oferty, że części zamienne, oprogramowanie, w tym windows będzie dostępne przez określony czas na rynku ( kwestia co ile Państwo wymieniają sprzęt, bo jeśli często to raczej nie będzie z tym problemu) a propo kwestii formalnych to trochę nie rozumiem podejścia, bo jeśli wybierze Pani wariant drugi to przecież w przypadku nie złożenia wymaganych dokumentów i tak nie będzie Pani mogła wybrać tej "najkorzystniejszej" oferty, więc może lepiej żądać od razu i tym samym większe prawdopodobieństwo że później nie będą kombinować ci "najkorzystniejsi".
0
2019-02-12 08:18 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy