Forum

Powrót Oferent jako producent całości wyposażenia

R.

Robert .....

7

Dzień dobry,
Mam taką sytuacją a raczej dwie sprawy.
1. Po ogłoszeniu przetargowym, wybrany został wykonawca, który wezwany do wyjaśnień oferty ( wymóg przedstawienia producenta, nr katalogowych, modelu, tp), stwierdził, że jest producentem całego wyposażenia i będzie robił " na specjalne zamówienie" stąd nie posiada jeszcze modelu, dodatkowo odnosił się do CEiDG iż widnieje w dokumentach, że jest tego typu producentem.
Podczas realizacji dostarczył sprzęt innego producenta ( maszyny CNC, ewidentnie to można rozpoznać), zdjęte są wszystkie oznaczenia producenta a naklejone swoje naklejki przy czym, instrukcje obsługi, kartę gwarancji i inne dokumenty sprzętowe przepisał i wydrukował jako własne...

Proszę o poradę co w tej sytuacji mogę zrobić? Sprzęt spełnia SIWZ ale to podchodzi według Mnie pod Art. 286. KK!
Dodatkowo on powinien podlegać na podstawie art. 24. ust. 16-17
2. Jest drugie ogłoszenie, identyczna sytuacja, wiem że nie mają żadnego parku maszynowego do produkcji tego typu sprzętów a dają gwarancję najdłuższą jako kryterium oceny ofert i obawiam się, że po jakimś czasie firma zniknie.
Co można zrobić w tej sytuacji?
Dzień dobry, Mam taką sytuacją a raczej dwie sprawy. 1. Po ogłoszeniu przetargowym, wybrany został wykonawca, który wezwany do wyjaśnień oferty ( wymóg przedstawienia producenta, nr katalogowych, modelu, tp), stwierdził, że jest producentem całego wyposażenia i będzie robił " na specjalne zamówienie" stąd nie posiada jeszcze modelu, dodatkowo odnosił się do CEiDG iż widnieje w dokumentach, że jest tego typu producentem. Podczas realizacji dostarczył sprzęt innego producenta ( maszyny CNC, ewidentnie to można rozpoznać), zdjęte są wszystkie oznaczenia producenta a naklejone swoje naklejki przy czym, instrukcje obsługi, kartę gwarancji i inne dokumenty sprzętowe przepisał i wydrukował jako własne... Proszę o poradę co w tej sytuacji mogę zrobić? Sprzęt spełnia SIWZ ale to podchodzi według Mnie pod Art. 286. KK! Dodatkowo on powinien podlegać na podstawie art. 24. ust. 16-17 2. Jest drugie ogłoszenie, identyczna sytuacja, wiem że nie mają żadnego parku maszynowego do produkcji tego typu sprzętów a dają gwarancję najdłuższą jako kryterium oceny ofert i obawiam się, że po jakimś czasie firma zniknie. Co można zrobić w tej sytuacji?
0
2019-02-16 02:02 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Jeżeli problemy pojawiają się po podpisaniu umowy - na etapie realizacji lub po dostarczeniu sprzętu to proponuję każdą sprawę konsultować z radcą. Ustawa Pzp nie reguluje podobnego rodzaju przypadków. Natomiast, umowa może zawierać postanowienia dot. odbioru sprzętów, reklamacji i zastrzeżeń dot. przedmiotu zamówienia (np. formy prawnej).
Ad.2 - no cóż :) zawsze znajdzie się pomysłowy Dobromir, w tym przypadku w kiepskim znaczeniu. Jeżeli "mocną stroną" tego "producenta" jest gwarancja to przy kolejnym przetargu proponuję zmienić kryteria oceny ofert.
Jeżeli problemy pojawiają się po podpisaniu umowy - na etapie realizacji lub po dostarczeniu sprzętu to proponuję każdą sprawę konsultować z radcą. Ustawa Pzp nie reguluje podobnego rodzaju przypadków. Natomiast, umowa może zawierać postanowienia dot. odbioru sprzętów, reklamacji i zastrzeżeń dot. przedmiotu zamówienia (np. formy prawnej). Ad.2 - no cóż :) zawsze znajdzie się pomysłowy Dobromir, w tym przypadku w kiepskim znaczeniu. Jeżeli "mocną stroną" tego "producenta" jest gwarancja to przy kolejnym przetargu proponuję zmienić kryteria oceny ofert.
0
2019-02-18 08:20 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy