Forum

Powrót Produkcja seryjna

R.

Robert .....

7

Czy zamawiający może zawrzeć w SIWZ, że przedmiot zamówienia musi być z produkcji seryjnej ( nie pod specjalne zamówienie)?
Taki zapis widnieje w SIWZ i nie wiem czy płakać czy się zmiać z takich zapisów ale chciałbym potwierdzić, ze to jest jawne ograniczenie konkurencji i uprzywilejowanie dużych firm?
Zamawiający twierdzi, że zależny mu na przetestowanych wcześniej sprzęcie, co zapewni mu produkcja seryjna producenta..
Czy zamawiający może zawrzeć w SIWZ, że przedmiot zamówienia musi być z produkcji seryjnej ( nie pod specjalne zamówienie)? Taki zapis widnieje w SIWZ i nie wiem czy płakać czy się zmiać z takich zapisów ale chciałbym potwierdzić, ze to jest jawne ograniczenie konkurencji i uprzywilejowanie dużych firm? Zamawiający twierdzi, że zależny mu na przetestowanych wcześniej sprzęcie, co zapewni mu produkcja seryjna producenta..
0
2019-03-14 12:04 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

Nie ma żadnego uzasadnienia dla produkcji seryjnej. W produkcji seryjnej zawsze może pojawić się sztuka/partia np. z wadą.
Jeżeli Zamawiającemu zależy na sprawdzonym sprzęcie - nie prototypie, to ma inne możliwości opisu wymagań lub postawienia warunków.
Nie wiem, czego dotyczy przedmiot zamówienia i dlaczego te testy są takie ważne dla Zamawiającego.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla produkcji seryjnej. W produkcji seryjnej zawsze może pojawić się sztuka/partia np. z wadą. Jeżeli Zamawiającemu zależy na sprawdzonym sprzęcie - nie prototypie, to ma inne możliwości opisu wymagań lub postawienia warunków. Nie wiem, czego dotyczy przedmiot zamówienia i dlaczego te testy są takie ważne dla Zamawiającego.
0
2019-03-14 12:17 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy