Forum

Powrót zwrot wadium wykonawcy który nie przedłużył terminu zwiazania ofertą

A.

Agnieszka .....

0

Witam
Jeden z Wykonawców nie zgodził się na przedłużenie terminu związania ofertą w związku z czym wysłałam im pismo z informacją o odrzuceniu oferty w trybie art. 89 ust. 1 pkt 7b ustawy Pzp. Jednocześnie poinformowałam Wykonawcę, że wadium zostanie zwrócone zgodnie z art. 46 ust 1 po wyborze oferty najkorzystniejszej. Dostałam od Wykonawcy pismo (dość obszerne), że żądają natychmiastowego zwrotu wadium, że to jest nieuzasadnione przytrzymanie wadium ect... Zdaje sobie sprawę, że skoro nie przedłużyli TZO to i tak ich potem nie możemy wybrać ale ustawa nic nie mówi o wcześniejszym zwrocie wadium, a Komisja nie jest za tym, żeby wcześniej to wadium zwrócić....co o tym myślicie? Czy powinniśmy teraz zwrócić wadium czy jednak upierać się przy tym, że zwrot nastąpi dopiero po ogłoszeniu wyników?
Witam Jeden z Wykonawców nie zgodził się na przedłużenie terminu związania ofertą w związku z czym wysłałam im pismo z informacją o odrzuceniu oferty w trybie art. 89 ust. 1 pkt 7b ustawy Pzp. Jednocześnie poinformowałam Wykonawcę, że wadium zostanie zwrócone zgodnie z art. 46 ust 1 po wyborze oferty najkorzystniejszej. Dostałam od Wykonawcy pismo (dość obszerne), że żądają natychmiastowego zwrotu wadium, że to jest nieuzasadnione przytrzymanie wadium ect... Zdaje sobie sprawę, że skoro nie przedłużyli TZO to i tak ich potem nie możemy wybrać ale ustawa nic nie mówi o wcześniejszym zwrocie wadium, a Komisja nie jest za tym, żeby wcześniej to wadium zwrócić....co o tym myślicie? Czy powinniśmy teraz zwrócić wadium czy jednak upierać się przy tym, że zwrot nastąpi dopiero po ogłoszeniu wyników?
0
2019-05-08 09:53 0

B.

Beata .....

Fachowiec 310

No to sobie popisał :) ale wadium zwracamy po wyborze najkorzystniejszej oferty. Ustawa nie daje nam innej możliwości.
No to sobie popisał :) ale wadium zwracamy po wyborze najkorzystniejszej oferty. Ustawa nie daje nam innej możliwości.
0
2019-05-08 10:20 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy