Forum

Powrót Błąd w dokumentacji projektowej

WT

Walentyna Tararuj

20

Pisałam już o tym boisku ale dalej jest problem.
Czy zamawiający po zawarciu umowy z wykonawcą robót budowlanych może we własnym zakresie naprawić nienależytą staranność wykonania dokumentacji.
Dokumentacja techniczna powinna obejmować swoim zakresem badanie podłoża boiska.
Projektant tego nie wykonał i po zawarciu umowy z wykonawcą robót okazuje się, że trzeba wymienić grunt w miejscu budowy boiska.
Wykonawca robót wycenił to jako roboty dodatkowe na kwotę 100 tyś. zł Zamawiający ma firmę zewnętrzną, która może to wykonać za 60 tyś. zł
Czy można wprowadzić na teren budowy inną firmę, która wykona pominięte roboty za niższą cenę.
Z tego co wiem główny wykonawca chyba się buntuje (życie) i nie wiem jak to wyjdzie czy muszę jakoś się dogadać i dać mu jakiś dodatkowy termin na wykonanie swojego zakresu czy tak nie można, że wprowadzam inną firmę.
Roboty potrwają jakieś 3 dni . Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu.
Pisałam już o tym boisku ale dalej jest problem. Czy zamawiający po zawarciu umowy z wykonawcą robót budowlanych może we własnym zakresie naprawić nienależytą staranność wykonania dokumentacji. Dokumentacja techniczna powinna obejmować swoim zakresem badanie podłoża boiska. Projektant tego nie wykonał i po zawarciu umowy z wykonawcą robót okazuje się, że trzeba wymienić grunt w miejscu budowy boiska. Wykonawca robót wycenił to jako roboty dodatkowe na kwotę 100 tyś. zł Zamawiający ma firmę zewnętrzną, która może to wykonać za 60 tyś. zł Czy można wprowadzić na teren budowy inną firmę, która wykona pominięte roboty za niższą cenę. Z tego co wiem główny wykonawca chyba się buntuje (życie) i nie wiem jak to wyjdzie czy muszę jakoś się dogadać i dać mu jakiś dodatkowy termin na wykonanie swojego zakresu czy tak nie można, że wprowadzam inną firmę. Roboty potrwają jakieś 3 dni . Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego problemu.
0
2016-09-23 07:26 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy