Według mnie zasady i sposób obliczenia ceny musi być taki sam, czyli porównywalny, a w tym przypadku nie jest. Jest dzisiaj na stronie UZP ogłoszenie o zamówieniu na usługę cateringową, gdzie UZP wręcz zabrania zastosowania stawek VAT- u dla poszczególnych produktów. Chodzi przede wszystkim o porównywalność ofert, żeby wszystkie ceny były obliczone w ten sam sposób. To, że na etapie realizacji wykonawca zastosuje stawki VAT, do których jest uprawniony, bo np. korzysta ze zwolnienia - to już inna bajka i jego prawo. Na etapie wystawienia faktury to wykonawca odpowiada za to, czy poprawnie naliczył i odprowadził VAT. Z kolei na etapie postępowania, to zamawiający odpowiada za ustalenie prawidłowej stawki VAT zamówienia. I wydaje mi się, że zawsze zamawiający może ustalić podstawową stawkę VAT czyli 23% dla całości zamówienia.
Według mnie zasady i sposób obliczenia ceny musi być taki sam, czyli porównywalny, a w tym przypadku nie jest. Jest dzisiaj na stronie UZP ogłoszenie o zamówieniu na usługę cateringową, gdzie UZP wręcz zabrania zastosowania stawek VAT- u dla poszczególnych produktów. Chodzi przede wszystkim o porównywalność ofert, żeby wszystkie ceny były obliczone w ten sam sposób. To, że na etapie realizacji wykonawca zastosuje stawki VAT, do których jest uprawniony, bo np. korzysta ze zwolnienia - to już inna bajka i jego prawo. Na etapie wystawienia faktury to wykonawca odpowiada za to, czy poprawnie naliczył i odprowadził VAT. Z kolei na etapie postępowania, to zamawiający odpowiada za ustalenie prawidłowej stawki VAT zamówienia. I wydaje mi się, że zawsze zamawiający może ustalić podstawową stawkę VAT czyli 23% dla całości zamówienia.
0
2019-08-13 15:41
0