Forum

Powrót art. 16 ust. 1

R.

Radosław .....

1

Jako jednostka A chcemy skorzystać z art. 16.1 i wyznaczyć jednostkę B (jako lidera) do przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia. Pytanie czy możemy udzielić pełnomocnictwa tylko do przeprowadzenia postępowania przetargowego bez udzielenia zamówienia. Według mnie z treści art. 16.1 wynika iż udziela się upoważnienia łącznie na dwie czynności, ale może się mylę.
Jest to dla mnie ważne w kontekście zmiany interpretacji pojęcia udzielenia zamówienia, które w chwili obecnej oznacza moment podpisania umowy.
Chcielibyśmy jako jednostka A, łącznie z jednostką B oraz wybranym Wykonawcą podpisać umowę, ponieważ chcielibyśmy aby Wykonawca wystawił dwie faktury 50/50 dla A i B.
W przypadku, jeżeli jako A upoważniamy B do udzielenia zmówienia (podpisania umowy) w naszym imieniu to mamy zagwozdkę czy wykonawca może wystawić nam fakturę, jeżeli umowa zawarta jest pomiędzy B a Wykonawcą (nie ma w umowie naszego podpisu, czyli tak jakbyśmy nie byli stroną umowy).
Jako jednostka A chcemy skorzystać z art. 16.1 i wyznaczyć jednostkę B (jako lidera) do przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia. Pytanie czy możemy udzielić pełnomocnictwa tylko do przeprowadzenia postępowania przetargowego bez udzielenia zamówienia. Według mnie z treści art. 16.1 wynika iż udziela się upoważnienia łącznie na dwie czynności, ale może się mylę. Jest to dla mnie ważne w kontekście zmiany interpretacji pojęcia udzielenia zamówienia, które w chwili obecnej oznacza moment podpisania umowy. Chcielibyśmy jako jednostka A, łącznie z jednostką B oraz wybranym Wykonawcą podpisać umowę, ponieważ chcielibyśmy aby Wykonawca wystawił dwie faktury 50/50 dla A i B. W przypadku, jeżeli jako A upoważniamy B do udzielenia zmówienia (podpisania umowy) w naszym imieniu to mamy zagwozdkę czy wykonawca może wystawić nam fakturę, jeżeli umowa zawarta jest pomiędzy B a Wykonawcą (nie ma w umowie naszego podpisu, czyli tak jakbyśmy nie byli stroną umowy).
0
2019-08-14 14:16 0

J.

Jacek .....

Fachowiec 1578

Jak najbardziej można wspólnie przeprowadzić postępowanie i każdy we własnym imieniu zawrze potem swoją umowę.
Jak najbardziej można wspólnie przeprowadzić postępowanie i każdy we własnym imieniu zawrze potem swoją umowę.
0
2019-08-14 14:32 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy