Forum

Powrót Trwające roboty budowlane a dostawy mebli

R.

Robert .....

7

Witam,
Realizuję umowę na dostawy wraz z montażem mebli. Podczas zgłoszenia gotowości dostaw, okazuje się, że tam gdzie mam wykonać dostawy, inny wykonawca nie zdążył wykonać robót budowlanych. Niestety prace są na tyle opóźnione, że nie mogę wykonać dostaw w terminie mojej umowy ( brak posadzek, brak prądu konieczny do montażu, kable wystające pod napięciem, które nie są zabezpieczone etc.) a przede wszystkim brak miejsca, gdzie można te meble zeskładować. Zamawiający nie widzi problemu i po kilu pismach, po wizji lokalnej, przesłanych zdjęć stanu faktycznego pomieszczeń , odpowiedź typu " masz zrealizować z terminie inaczej kary".
Proszę o podpowiedź jakie kroki można podjąć oprócz późniejszych sądowych. Czy jest tu kto miał podobną sytuację? Czy w ogóle dostawy podczas robót budowlanych przez zewnętrzną firmę ( nie podwykonawcę RB), są zgodne z przepisami BHP czy przepisami prawa budowlanego, ze " zewnętrzni" wchodzą na teren budowy? Ktoś podpowie na co się powołać aby skłonić zamawiającego do aneksowania umowy?
Witam, Realizuję umowę na dostawy wraz z montażem mebli. Podczas zgłoszenia gotowości dostaw, okazuje się, że tam gdzie mam wykonać dostawy, inny wykonawca nie zdążył wykonać robót budowlanych. Niestety prace są na tyle opóźnione, że nie mogę wykonać dostaw w terminie mojej umowy ( brak posadzek, brak prądu konieczny do montażu, kable wystające pod napięciem, które nie są zabezpieczone etc.) a przede wszystkim brak miejsca, gdzie można te meble zeskładować. Zamawiający nie widzi problemu i po kilu pismach, po wizji lokalnej, przesłanych zdjęć stanu faktycznego pomieszczeń , odpowiedź typu " masz zrealizować z terminie inaczej kary". Proszę o podpowiedź jakie kroki można podjąć oprócz późniejszych sądowych. Czy jest tu kto miał podobną sytuację? Czy w ogóle dostawy podczas robót budowlanych przez zewnętrzną firmę ( nie podwykonawcę RB), są zgodne z przepisami BHP czy przepisami prawa budowlanego, ze " zewnętrzni" wchodzą na teren budowy? Ktoś podpowie na co się powołać aby skłonić zamawiającego do aneksowania umowy?
0
2019-08-15 23:27 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia Zamawiającego. Tym bardziej, że w swoich umowach tego typu zawsze zastrzegam, że termin realizacji może zostać przesunięty ze względu na opóźnienie robót budowlanych. Proszę poszukać w umowie takiego zapisu, być może Państwa umowa wprost przewiduje taką zmianę. Dobrze Pan też kombinuje z tym BHP ale o to trzeba zapytać jakiegoś specjalistę z tej dziedziny.
Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia Zamawiającego. Tym bardziej, że w swoich umowach tego typu zawsze zastrzegam, że termin realizacji może zostać przesunięty ze względu na opóźnienie robót budowlanych. Proszę poszukać w umowie takiego zapisu, być może Państwa umowa wprost przewiduje taką zmianę. Dobrze Pan też kombinuje z tym BHP ale o to trzeba zapytać jakiegoś specjalistę z tej dziedziny.
0
2019-08-16 07:49 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy