Forum

Powrót Zapisy dot. prawa opcji (prawo opcji w robotach budowlanych)

M.

Malwina .....

10

Dzień dobry,

przygotowuję dokumentację przetargową na roboty budowlane, w której chcemy zastrzec, że Zamawiający może skorzystać z prawa opcji. Prawo opcji ma dotyczyć instalacji elektrycznej, na ten moment nie wiemy, czy będziemy tę instalacje wykonywać. Domyśliłam się, że najlepiej zastosować prawo opcji, jednak nigdy tego nie robiłam stąd mam kilka pytań:
1. Czy zapisy dot. możliwości skorzystania z prawa opcji powinny się znaleźć w SIWZ, umowie oraz ogłoszeniu? (przetarg krajowy) Jeżeli tak, czy moglibyście mi podpowiedzieć, jak najlepiej to zapisać, jakiś przykład oraz na jaki art. w pzp się powołać? Wystarczy art. 34 ust 5? Domyślam się, że jest to coś zupełnie innego niż art. 67 ust. 1 pkt 6.
2. W formularzu ofertowym najlepiej, aby Wykonawca podał cenę całkowitą brutto za wykonanie zadania rozbitą na cenę z opcją i bez opcji? Wtedy przy otwarciu ofert podać kwotę brutto zawierającą opcję czy nie?
3. Jeżeli zdecydujemy się zrobić tę instalację od razu to rozumiem, że Wykonawca podaje kwotę, my go informujemy, że zamierzamy zrealizować całość i jest ok. Ale wtedy podpisujemy z nim nową umowę? Czy aneksujemy umowę na podstawowe zamówienie i dodajemy opcję?
4. Jeżeli jednak nie skorzystamy z prawa opcji? Czy należy zawrzeć w dokumentacji informację do kiedy Zamawiający ma możliwość skorzystania z prawa opcji?
5. Umowa... Czy w umowie należy zawrzeć informacje o prawie opcji?

Na ten moment to wszystko co przychodzi mi do głowy.

Wiem, że ten wątek się przewijał, czytam ale to dla mnie czarna magia niestety...
Proszę o pomoc :)
Dzień dobry, przygotowuję dokumentację przetargową na roboty budowlane, w której chcemy zastrzec, że Zamawiający może skorzystać z prawa opcji. Prawo opcji ma dotyczyć instalacji elektrycznej, na ten moment nie wiemy, czy będziemy tę instalacje wykonywać. Domyśliłam się, że najlepiej zastosować prawo opcji, jednak nigdy tego nie robiłam stąd mam kilka pytań: 1. Czy zapisy dot. możliwości skorzystania z prawa opcji powinny się znaleźć w SIWZ, umowie oraz ogłoszeniu? (przetarg krajowy) Jeżeli tak, czy moglibyście mi podpowiedzieć, jak najlepiej to zapisać, jakiś przykład oraz na jaki art. w pzp się powołać? Wystarczy art. 34 ust 5? Domyślam się, że jest to coś zupełnie innego niż art. 67 ust. 1 pkt 6. 2. W formularzu ofertowym najlepiej, aby Wykonawca podał cenę całkowitą brutto za wykonanie zadania rozbitą na cenę z opcją i bez opcji? Wtedy przy otwarciu ofert podać kwotę brutto zawierającą opcję czy nie? 3. Jeżeli zdecydujemy się zrobić tę instalację od razu to rozumiem, że Wykonawca podaje kwotę, my go informujemy, że zamierzamy zrealizować całość i jest ok. Ale wtedy podpisujemy z nim nową umowę? Czy aneksujemy umowę na podstawowe zamówienie i dodajemy opcję? 4. Jeżeli jednak nie skorzystamy z prawa opcji? Czy należy zawrzeć w dokumentacji informację do kiedy Zamawiający ma możliwość skorzystania z prawa opcji? 5. Umowa... Czy w umowie należy zawrzeć informacje o prawie opcji? Na ten moment to wszystko co przychodzi mi do głowy. Wiem, że ten wątek się przewijał, czytam ale to dla mnie czarna magia niestety... Proszę o pomoc :)
0
2019-08-20 16:38 0

J.

Jagoda .....

49

Zapisy dotyczące prawa opcji powinny znaleźć się w SIWZ i w umowie, osobiście zapisałabym również informację w ogłoszeniu o zamówieniu - jest to istotna informacja.
Polecam artykuł na stronie UZP:
https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/prawo-opcji-w-ustawie-prawo-zamowien-publicznych

Należy pamiętać, że opcja jest wkalkulowana w wartość zamówienia. Tym samym cena oferty powinna również uwzględniać opcję. Jest to bardziej zastrzeżenie wykonania minimalnego zakresu zamówienia niż rozszerzenie pierwotnego zakresu zamówienia. Zdecydowanie podawać cenę całkowitą, tj. z opcją.

Opcja nie jest zmianą umowy, a więc nie wymaga zawarcia aneksu. Należy dokładnie opisać w umowie warunki dotyczące wykonania tej części zamówienia.

Należy szczegółowo opisać w SIWZ i umowie warunki skorzystania z opcji (kiedy będzie wykonana a kiedy nie).

Zdecydowanie umowa powinna regulować opcję.
Zapisy dotyczące prawa opcji powinny znaleźć się w SIWZ i w umowie, osobiście zapisałabym również informację w ogłoszeniu o zamówieniu - jest to istotna informacja. Polecam artykuł na stronie UZP: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/prawo-opcji-w-ustawie-prawo-zamowien-publicznych Należy pamiętać, że opcja jest wkalkulowana w wartość zamówienia. Tym samym cena oferty powinna również uwzględniać opcję. Jest to bardziej zastrzeżenie wykonania minimalnego zakresu zamówienia niż rozszerzenie pierwotnego zakresu zamówienia. Zdecydowanie podawać cenę całkowitą, tj. z opcją. Opcja nie jest zmianą umowy, a więc nie wymaga zawarcia aneksu. Należy dokładnie opisać w umowie warunki dotyczące wykonania tej części zamówienia. Należy szczegółowo opisać w SIWZ i umowie warunki skorzystania z opcji (kiedy będzie wykonana a kiedy nie). Zdecydowanie umowa powinna regulować opcję.
0
2019-08-21 07:19 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy