Forum

Powrót Odwrócony VAT a zabezpieczenie należytego wykonania umowy

B.

Beata .....

0

Szanowni Państwo,
rozstrzygnęłam postępowanie ale mam taką zagwozdkę... kilka sprzętów stanowiących element przedmiotu zamówienia wymaga odprowadzenia odwróconego VAT. W formularzu ofertowym zażądaliśmy aby wykonawca przedstawił cenę, jaką jemu będziemy płacić (odwrócony VAT obliczymy i odprowadzimy sami od poszczególnych elementów) ... i teraz pytanie: zażądałam 5% ceny całkowitej podanej w ofercie Wykonawcy (czyli tej która mam zapłacić wykonawcy bez ujęcia odwróconego VAT) ale czy słusznie? czy zabezpieczenie nie powinno być liczone od całości (aczkolwiek uważam to za zwyczajnie "niesprawiedliwe" ponieważ nie będzie się odnosiło do realnej kwoty która otrzyma wykonawca)? Będę zobowiązana za możliwie pilna odpowiedź.
Szanowni Państwo, rozstrzygnęłam postępowanie ale mam taką zagwozdkę... kilka sprzętów stanowiących element przedmiotu zamówienia wymaga odprowadzenia odwróconego VAT. W formularzu ofertowym zażądaliśmy aby wykonawca przedstawił cenę, jaką jemu będziemy płacić (odwrócony VAT obliczymy i odprowadzimy sami od poszczególnych elementów) ... i teraz pytanie: zażądałam 5% ceny całkowitej podanej w ofercie Wykonawcy (czyli tej która mam zapłacić wykonawcy bez ujęcia odwróconego VAT) ale czy słusznie? czy zabezpieczenie nie powinno być liczone od całości (aczkolwiek uważam to za zwyczajnie "niesprawiedliwe" ponieważ nie będzie się odnosiło do realnej kwoty która otrzyma wykonawca)? Będę zobowiązana za możliwie pilna odpowiedź.
0
2019-08-21 13:39 0

J.

Justyna .....

Fachowiec 1468

Ciekawy przypadek. Zastanawiając się nad odpowiedzią natknęłam się na taki artykuł :http://www.wszponachzamowien.pl/?p=1311, nie wiem na ile jest on aktualny ale wynika z niego, że wysokość także w takich przypadkach należy liczyć od całości brutto co faktycznie może być krzywdzące dla Wykonawcy.
Ciekawy przypadek. Zastanawiając się nad odpowiedzią natknęłam się na taki artykuł :http://www.wszponachzamowien.pl/?p=1311, nie wiem na ile jest on aktualny ale wynika z niego, że wysokość także w takich przypadkach należy liczyć od całości brutto co faktycznie może być krzywdzące dla Wykonawcy.
0
2019-08-21 13:54 0
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy