Forum

Powrót wydzielanie nowych pakietów - przetarg powyżej progów

M.

Małgorzata .....

4

Dzień dobry!
Jako Wykonawca często zwracam się do Zamawiających z prośbą o wydzielenie danych pozycji do nowego pakietu, gdyż są to produkty, których nie mamy w ofercie, a wymagane są dokumenty ( deklaracje, specyfikacje techniczne), których ich producent nam nie udostępni, ponieważ sam startuje w postępowaniu. W przypadku braku zgody na wydzielenie jesteśmy zablokowani w danych pakiecie i nie możemy złożyć oferty. Wydzielać pakiety do tej pory udawało się raz z mniejszym, a raz z większym skutkiem, w zależności od Zamawiającego i jego dobrej woli. Dzisiaj natomiast w odpowiedziach w dwóch różnych postępowaniach ( przetarg nieograniczony powyżej progów) spotkałam się z zapisem:
1. zamawiający nie może wydzielić pozycji do osobnej części z powodu braku możliwości publikacji sprostowania w Dzienniku Urzędowym UE w związku ze zmianą ilości części niż podana w ogłoszeniu o zamówieniu;
2. Zgodnie z informacją od przedstawiciela UE utworzenie nowego pakietu powoduje zmianę struktury dokumentu przesłanego do Dziennika Urzędowego UE i jest technicznie niemożliwe (programy weryfikujące składane ogłoszenia automatycznie blokują taką modyfikację i uniemożliwiają jej publikację).
W związku z tym mam do Państwa kilka pytań:
- czy ktoś z Państwa (Wykonawców) spotkał się już z taką odpowiedzią na prośbę o wydzielenie pakietu?
- od kiedy nie ma możliwości publikacji zmienionych ogłoszeń w Dzienniku Urzędowym UE ( więcej części niż początkowo)?
- czy teraz już nie warto zwracać się z takimi prośbami do Zamawiających, lub czy istnieje jednak jakaś możliwość podziału pakietu, tylko wymaga ona trochę więcej dobrej woli Zamawiającego?
- czy sytuacja ta ma również miejsce w postępowaniach poniżej progów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Dzień dobry! Jako Wykonawca często zwracam się do Zamawiających z prośbą o wydzielenie danych pozycji do nowego pakietu, gdyż są to produkty, których nie mamy w ofercie, a wymagane są dokumenty ( deklaracje, specyfikacje techniczne), których ich producent nam nie udostępni, ponieważ sam startuje w postępowaniu. W przypadku braku zgody na wydzielenie jesteśmy zablokowani w danych pakiecie i nie możemy złożyć oferty. Wydzielać pakiety do tej pory udawało się raz z mniejszym, a raz z większym skutkiem, w zależności od Zamawiającego i jego dobrej woli. Dzisiaj natomiast w odpowiedziach w dwóch różnych postępowaniach ( przetarg nieograniczony powyżej progów) spotkałam się z zapisem: 1. zamawiający nie może wydzielić pozycji do osobnej części z powodu braku możliwości publikacji sprostowania w Dzienniku Urzędowym UE w związku ze zmianą ilości części niż podana w ogłoszeniu o zamówieniu; 2. Zgodnie z informacją od przedstawiciela UE utworzenie nowego pakietu powoduje zmianę struktury dokumentu przesłanego do Dziennika Urzędowego UE i jest technicznie niemożliwe (programy weryfikujące składane ogłoszenia automatycznie blokują taką modyfikację i uniemożliwiają jej publikację). W związku z tym mam do Państwa kilka pytań: - czy ktoś z Państwa (Wykonawców) spotkał się już z taką odpowiedzią na prośbę o wydzielenie pakietu? - od kiedy nie ma możliwości publikacji zmienionych ogłoszeń w Dzienniku Urzędowym UE ( więcej części niż początkowo)? - czy teraz już nie warto zwracać się z takimi prośbami do Zamawiających, lub czy istnieje jednak jakaś możliwość podziału pakietu, tylko wymaga ona trochę więcej dobrej woli Zamawiającego? - czy sytuacja ta ma również miejsce w postępowaniach poniżej progów? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
0
2019-08-23 12:45 0

M.

Magdalena .....

1

Temat jest mi znany "z drugiej ręki". Koleżanka pracująca w zamówieniach publicznych w innej jednostce poinformowała mnie, że zamiast zwyczajowego ogłoszenia o sprostowaniu ogłoszenia otrzymała informację o odmowie publikacji ogłoszenia i braku możliwości dodawania dodatkowych części zamówienia do ogłoszenia o zamówieniu za pomocą sprostowania. Sytuacja miała miejsce pod koniec 2018r. i również dotyczyła przetargu powyżej progów unijnych. Wygląda więc na to, że ten problem już jakiś czas trwa i zamawiający mają ograniczone pole manewru jeśli chodzi o modyfikację opz. Nie mam wiedzy czy da się to w jakiś sensowny sposób obejść.
Temat jest mi znany "z drugiej ręki". Koleżanka pracująca w zamówieniach publicznych w innej jednostce poinformowała mnie, że zamiast zwyczajowego ogłoszenia o sprostowaniu ogłoszenia otrzymała informację o odmowie publikacji ogłoszenia i braku możliwości dodawania dodatkowych części zamówienia do ogłoszenia o zamówieniu za pomocą sprostowania. Sytuacja miała miejsce pod koniec 2018r. i również dotyczyła przetargu powyżej progów unijnych. Wygląda więc na to, że ten problem już jakiś czas trwa i zamawiający mają ograniczone pole manewru jeśli chodzi o modyfikację opz. Nie mam wiedzy czy da się to w jakiś sensowny sposób obejść.
0
2019-08-26 15:14 1
Chcesz zobaczyć kontynuację tej dyskusji? Przyjdź na szkolenie i uzyskaj dostęp do EduStrefy