Dla mnie takie rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne, choć słyszałem już głosy, że jest ono na granicy prawa. Ale kilka lat temu, gdy byliśmy na arbitrażu, wtedy gdy jeszcze orzekał skład 3-sobowy i Zespół Arbitrów mógł z urzędu zakwestionować chociażby poprawność zapisów siwz niezależnie od zarzutów postawionych w odwołaniu, to takie kryteria nie wydały im się niepoprawne.
Stosuję je od wielu lat i coś mi się wydaje, że w mojej poprzedniej firmie zamawiającej byliśmy jednymi z pierwszych w Polsce, którzy odważyli się na kryterium "rodzaj materiałów eksploatacyjnych", oceniając tak naprawdę to czy wykonawca daje oryginalne materiały czy zamienniki. Wyglądało to u nas tak:
a) cena (Ca) 55 %, (to zaczęło się z 10 lat temu, więc waga ceny musiała być powyżej 50 %)
b) rodzaj materiałów eksploatacyjnych (Rm) 45 %
- materiały eksploatacyjne producentów urządzeń
wskazanych w załączniku nr 1 do SIWZ 100 pkt
- materiały eksploatacyjne częściowo producentów urządzeń wskazanych
w załączniku nr 1 do SIWZ i częściowo innych producentów 10 pkt
- materiały eksploatacyjne w całości innych producentów 2 pkt
To zawsze się sprawdzało i zawsze mieliśmy oryginały :)
Dla mnie takie rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne, choć słyszałem już głosy, że jest ono na granicy prawa. Ale kilka lat temu, gdy byliśmy na arbitrażu, wtedy gdy jeszcze orzekał skład 3-sobowy i Zespół Arbitrów mógł z urzędu zakwestionować chociażby poprawność zapisów siwz niezależnie od zarzutów postawionych w odwołaniu, to takie kryteria nie wydały im się niepoprawne.
Stosuję je od wielu lat i coś mi się wydaje, że w mojej poprzedniej firmie zamawiającej byliśmy jednymi z pierwszych w Polsce, którzy odważyli się na kryterium "rodzaj materiałów eksploatacyjnych", oceniając tak naprawdę to czy wykonawca daje oryginalne materiały czy zamienniki. Wyglądało to u nas tak:
a) cena (Ca) 55 %, (to zaczęło się z 10 lat temu, więc waga ceny musiała być powyżej 50 %)
b) rodzaj materiałów eksploatacyjnych (Rm) 45 %
- materiały eksploatacyjne producentów urządzeń
wskazanych w załączniku nr 1 do SIWZ 100 pkt
- materiały eksploatacyjne częściowo producentów urządzeń wskazanych
w załączniku nr 1 do SIWZ i częściowo innych producentów 10 pkt
- materiały eksploatacyjne w całości innych producentów 2 pkt
To zawsze się sprawdzało i zawsze mieliśmy oryginały :)
0
2016-04-05 06:14 0